Keksići sa čokoladnim punjenjem
Brzo i lako pripremite jako ukusne keksiće.
Sastojci:
-210 g brašna
-135 g kristal šećera
-115 g putera
-1 veliko žumance
-2 kašike mlijeka
-50 g kakaa
-1/4 kašičice soli
-ekstrakt vanile
-100 g kristal šećera
I još:
-oko 50 g čokolade za kuhanje
-šaka lješnjaka
Priprema:
Umutiti 135 g kristal šećera, puter, žumance, mlijeko i ekstrakt vanile u velikoj posudi za miješanje. Miješati dok se ne stvori kremasta masa. Postepeno dodavati brašno, kakao i so. Pokriti, staviti u frižider i hladiti sat vremena. Zagrijati rernu na 175°C (zagrijati na najjače pa smanjiti na tu temperaturu). Praviti kuglice prečnika oko 2, 5 cm, i uvaljati u (100g) kristal šećera. Redati kuglice na rastojanju od 5 cm na papiru za pečenje. Zadnjim dijelom varjače praviti rupice na sredini svake kuglice, dubine 1, 5 cm. Peći od 10-12 minuta ili dok ivice ne postanu tvrde dok je sredina još mekana. Hladiti keksiće 2 minuta na plehu a onda izvaditi na rešetku i ohladiti do kraja. U svaku rupicu usuti topljenu čokoladu i ubaciti i po djelić lješnika.
Izvor: coolinarika.com