SA ZAPADA VEĆ STIŽE PAKAO, EVROPU ČEKAJU NESNOSNE VRUĆINE: Objavljena prognoza za naredna 3 mjeseca, A ONO ŠTO SE PREDVIĐA JE SRAŠNO!

Kiosk
SA ZAPADA VEĆ STIŽE PAKAO, EVROPU ČEKAJU NESNOSNE VRUĆINE: Objavljena prognoza za naredna 3 mjeseca, A ONO ŠTO SE PREDVIĐA JE SRAŠNO!
.

AccuWeather za ljeto ove godine u Evropi predviđa da će biti izrazito toplo, i sa opasnim prodorima žestokih oluja. U svom izvještaju navodi da će se područje dugotrajne vrućine protezati od Portugala i Španije do Poljske i Mađarske.

''Vrućina će biti dugotrajnija nego prošlog ljeta kad su rekordne temperature mjerene u dijelovima Portugala, Belgije, Njemačke i Skandinavije, ali su trajale, generalno, oko nedjelju dana'' – napisao je Erik Lester, jedan od AccuWeatherovih vodećih meteorologa.

Naveo je da se temperature više od 38°C mogu očekivati na potezu od sjeverne Francuske, Belgije, prema Poljskoj, Slovačkoj i Mađarskoj. Meteorolog Tajler Rojs izjavio mu je i to da bi se temperature više od 40°C mogle očekivati u dijelovima istočne i južne Francuske, i to tokom i jula i avgusta, a da će najgore biti u Portugalu i Španiji, gdje je moguće da zareda nekoliko dana s temperaturama od 43°C i više.

vrijeme

Ipak, vrućine neće pržiti kompletnu Evropu. Jedno od područja koje će proći bolje nego ranijih godina biće Skandinavija, i zbog normalnijih temperatura i zbog normalnijih količina padavina.

Prošlog ljeta tamo je palo manje od 50 odsto prosjeka kiše, dok će ove to biti između 70 i 100 odsto, što znači da ovog ljeta napokon ne bi trebalo biti užasnih naslova o požarima unutar sjevernog polarnog kruga. Vrućine ne bi trebalo da budu tako brutalne ni na Balkanu, ali uz vrlo nezgodnu cijenu – na potezu od Grčke sve do Srbije i Rumunije na sjever, te Bugarske na istok, ovdje se predviđaju strašne grmljavine i oluje.

grmljavina

(Foto:Printscreen)

''Ove oluje donijeće brojne gromove, poplave i razorne vjetrove. Najsnažnije oluje biće u stanju da postanu strašni tornado ''– kazao je Rojs.

Balkan time, očigledno, ne bi trebalo da bude zahvaćen, bez obzira što je AccuWeather ovaj dio teksta ilustrovao fotografijom posljedica oluje u Zagrebu sredinom maja ove godine, ali je napomenuo da se atmosferski poremećaji kao sporedne posljedice tih žestokih oluja, mogu očekivati duž Mediterana, te po dijelovima istočne Evrope i Rusije. To bi sve zajedno trebalo da znači ono što se vidi i na generalnoj prognostičkoj karti za ovo ljeto.

Tu se vidi da će, od zapada prema istoku, u Škotskoj biti normalno vrijeme, u Irskoj i ostatku Velike Britanije moguća suša, na Pirinejskom poluostvru vrućine i požari, u Francuskoj talasi vrućine, osim u Britanji i okolini, te područje talasa vrućina po cijeloj srednjoj Evropi. Tu se vidi i da je po Italiji i zapadnom Mediteranu za očekivati prosječne temperature, a od Iraka, Sirije, preko Turske, Grčke, Makedonije, Srbije i BiH žestoke oluje. Hrvatska se prema toj karti nalazi tačno na granici između područja talasa vrućine i ekstremne vrućine, te opasnih oluja koje će harati Balkanom, takođe uz talase vrućina, piše Blic.

plaza-m-andela

(Printscreen)

Širom Jugoistočne Evrope u junu se očekuju niže temperature od prosječnih, dok se u sjeverozapadnoj Evropi očekuju više temperature od prosječnih, saopštila je danas kompanija Veder.

U junu se u Britaniji, južnoj Skandinaviji, Njemačkoj, na Pirinejskom poluostrvu, u Francuskoj i u Alpima očekuju više temperature od prosječnih, dok se u jugoistočnoj Evropi očekuju niže temeperature od prosječnih, prenio je Rojters.

U julu i avgustu se u pretežno svim dijelovima Evrope očekuju više od prosječnih temperatura, osim u Britaniji i na zapadu Pirinejskog poluostrva, Francuske i Alpa, saopštila je kompanija Veder u vlasništvu IBM.

vrucina

(Printscreen)

Ne propustite