Djevojčica se igrala bosa, pa dobila STRAVIČNU INFEKCIJU na stopalima: Ljekari u šoku! (FOTO)

Aktuelno
Djevojčica se igrala bosa, pa dobila STRAVIČNU INFEKCIJU na stopalima: Ljekari u šoku! (FOTO)
Njena porodica je ljekarima rekla da su putovali kroz ruralni Brazil dvije nedelje ranije i da se djevojčica igrala bosa.

Njena porodica je ljekarima rekla da su putovali kroz ruralni Brazil dvije nedelje ranije i da se djevojčica igrala bosa.

Desetogodišnja djevojčica dobila je groznu infekciju na stopalima nakon što se bez cipela igrala u svinjcu.

U izveštaju objavljenom u časopisu "New England Journal of Medicine", ljekari su predstavili slučaj djevojčice koja je posjetila kliniku, a koja je 10 dana imala izrasline na stopalima i nožnim prstima, prenosi Daily Mail.

Njena porodica je ljekarima rekla da su putovali kroz ruralni Brazil dve nedelje ranije i da se djevojčica bosa igrala u svinjcu. Tad su joj ljekari dijagnostikovali parazitsku infekciju uzrokovanu pješčanim buvama koje se same zakopaju u kožu.

Infekcija je poznata kao upalna kožna bolest koju uzrokuje buva poznata kao "Tunga penetrans". Te su buve poreklom iz Srednje i Južne Amerike, a infekcija se obično javlja u zabačenim ili siromašnim područjima.

Sudeći po Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), ženske pješčane buve same se zakapaju u kožu, obično u prste ili pete. Kako sisaju krv, njihova tijela ubrzano rastu, što uzrokuje svrab, upalu i bol. Takođe, može doći i do superinfekcije, što dodatno pogoršava stanje.

infekcija-830x0

Foto: New England Journal of Medicine

Zatim, kroz sićušnu rupu u koži buve ležu oko 100 jaja, koje obično padnu na tlo gdje se izlegu. Za oko tri nedelje, parazit umre i simptomi se počinju da se povlače.

To znači da se, barem u teoriji, bolest sama povuče, sudeći po izvještaju iz 2013. godine.

Međutim, u područjima koja su endemična ili siromašna, ljudi su često ponovno zaraženi i mogu imati stotine ili čak hiljade peščanih buva u svojoj koži.

Liječenje se obično sastoji od hirurškog uklanjanja pješčanih buva i zatim primenom antibiotika.

U slučaju djevojčice iz novog izvještaja, ljekari su uklonili nekoliko pješčanih buva i zatim liječili njene rane, iako je nejasno tačno na koji način.

Ne propustite