OVO SVI TREBA DA ZNATE: Evo zašto frižider treba da odmaknete od zida

Sve za dom
OVO SVI TREBA DA ZNATE: Evo zašto frižider treba da odmaknete od zida
.

Frižider je aparat koji najviše radi u kuhinji, a ujedno mu pridajemo i najmanje pažnje. U redu, tu i tamo ga ocistimo, ali u pogledu mehanike ne cinimo ništa. I vecina nas i ne pomisli da bi išta moglo i trebalo uciniti po tom pitanju, zar ne?!

Ali, i unutrašnjosti vašeg frižidera (a ne mislimo na sadržaj, tj. namirnice) je potrebno malo nežnosti i pažnje. Na srecu, sve što vam treba je 5 minuta slobodnog vremena da biste temeljno ocistili zavojnice kondenzatora.

Svaki frižider ima kondenzator, jedinicu koja oslobada toplinu putem zavojnica koje se nalaze na zadnjoj strani frižidera, ili na dnu ispred (iza rešetke). Vremenom u ovim zavojnicama mogu da se nakupe prašina i prljavština, što znaci da kompresor mora da radi dvostruko jace i troši duplo više energije. Ali ne samo da je to neefikasno, nego je i neisplativo jer ce se na kraju frižider pokvariti.


 Razmislite o tome na ovaj nacin: zamislite da pokušavate da trcite maraton, a neko vam dodaje sloj po sloj odejce. Na kraju biste bili toliko optereceni i teški da biste morali da se zaustavite, a isto tako se osjeca i vaš frižider.

Rešenje je da ocistite zavojnice nekoliko puta godišnje, a to je vrlo lako uciniti. Samo izvucite frižider (najcešce su na tockovima, tako da bi trebalo da imate mogucnost da ga nježno izvucete prema sebi). Zatim usisivacem, tankim završetkom i slabijom snagom, usisajte svu prljavštinu i prašinu sa zavojnica. Provjerite da nemate i poseban dodatak (koji možete i kupiti) tj. cetku koja može da ude unutar pukotina.

Ako je vaš kondenzator na dnu frižidera, samo skinite ili odvrnite mrežicu koju vidite tamo i odradite navedeni posao. Nakon cišcenja bi odmah trebalo da primetite razliku u radu frižidera.

Danas, cim kod kuce ulovite dva minuta mira, pozovite nekog da vam pomogne i odmaknite frižider od zida. Zahvaljuci tome frižider bi mogao da radi bolje, pa cak i da uštedite novac. 

Ne propustite