Hrvatska i BiH složne: U SFRJ se živjelo bolje

Lifestalgija
Hrvatska i BiH složne: U SFRJ se živjelo bolje
"Ako jugonostalgičar znači težiti za boljim životom, onda sam i ja jugonostalgičar i ne dozvoljavam nikome da misli da je veći jugonostalgičar od mene."

Hrvatski građani srednje i starije generacije, a još više njihovi vršnjaci iz Bosne i Hercegovine, skloni su romantizirati državu u kojoj su odrasli. I dok prvi žale za izgubljenim vrijednostima socijalističkog sistema, drugi će otvoreno reći da su pravi jugonostalgičari; pogotovo kada se radi o socijalnoj sigurnosti. Najvjerovatnije, riječ je više o odrazu aktuelnog stanja, a manje o realnom sagledavanju prošlosti nekadašnje države. Pogotovo ako se prisjetimo ‘mjera stabilizacije’, nestašica, zavidnog pogleda prema zapadu i suženog medijskog prostora.

istr4

Upravo je to vrlo grub zaključak istraživanja "Je li nam nekad bilo bolje" u kojem je portal MojeVrijeme.hr  anonimno ispitao preko 2200 osoba. Između njih je izdvojeno više od 1700 građana Hrvatske (1097) i BiH (617) starijih od 45 godina.

SR Hrvatska: Raj ili prevara za kraj?

Da bi bez problema mogli živjeti u jednopartijskom sistemu, ako bi taj život provodili u blagostanju, misli čak 60% hrvatskih ispitanika starijih od 45 godina.Tek je svaki peti ispitanik (21%) kategorički ustvrdio da ne bi mogao živjeti u "jednoumlju".

istr2

Manje korupcije, bolja radna atmosfera

Da je korupcija danas vodeći problem hrvatskog društva potvrđuje 69% promatrane skupine koji misli da je korupcije u Jugoslaviji bilo manje nego danas. Samo ih je 2% reklo da je korupcije bilo više nego u samostalnoj Hrvatskoj. Da se je nekad lakše nalazio posao i da za njega nije bila potrebna ‘veza’ misli 67% anketiranih hrvatskih građana starijih od 45 godina. Za lakoću pronalaska posla, ali uz ‘vezu’, odlučilo se 26%, dok ih svega 1% misli kako je danas lakše doći do zaposlenja. Pri tome valja imati na umu da čak 89% ispitanih misli kako se je nekad radilo u boljoj atmosferi dok ih svega 2% misli kako je današnje radno okruženje prožeto radničkim boljitkom i humanošću.

Jest da je auto bio fićo ali bio je novi fićo. A poslije 2-3 godine novi jugić. I  sve to od muževe i moje plaće. A danas suprugova mirovina od 2500 kn , a ja bez posla s kreditom kao njegova mirovina. I što da kažem za Hrvatsku, a što za Jugu?

Kratko i jasno: bilo je bolje i nije bilo tolike mržnje kao danas.

Masovna je laž da je bilo gore i da je bio teror komunizma, jer odakle onda radom stečene kuće, vikendice, bolji automobili i ostalo?

Htjeli smo kapitalizam? Sad kad nam ruše obitelj, uzimaju stanove  i automobile – nema nazad.

Ako jugonostalgičar znači težiti za boljim životom, onda sam i ja jugonostalgičar i ne dozvoljavam nikome  da misli da je veći jugonostalgičar od mene.

ORA je fora

U usporedbi sa svojim odrastanjem u SFRJ, čak 91% ispitanih misli da današnja djeca odrastaju u nesigurnijem okruženju, dok ih samo 4% misli da su djeca danas sigurnija. Za povratak društveno korisnog rada i nekad popularnih omladinskih radnih akcija (ORA) svoju bi ruku dignulo 73% hrvatskih građana starijih od 45 godina. Protiv toga ih je 15%.

istr3

Tito, partija, omladina, akcija!

Čak 40% ispitanika misli kako je Josip Broz Tito bio pozitivna osoba, dok ih svega 8% kaže kako je riječ o diktatoru. 

BiH: Jugonostalgija ‘na najjače’

Baš kao i u Hrvatskoj i građani BiH stariji od 45 godina iskazuju jake, mahom pozitivne stavove i osjećaje spram nekadašnje zajedničke države; samo još u većoj mjeri. Tako bi, u slučaju blagostanja, čak 61% ispitanih moglo ponovo živjeti u jednopartijskom sustavu, dok bi 26% ispitanih pristalo na takvo političko uređenje, ali ovisno o stranci koja bi državu vodila. To je zbirno 87% ispitanika iz BiH kojima povratak u ‘jednoumlje’ ne bi nužno značilo i lošu stvar.

Svaki četvrti građanin BiH misli da korupcije nije bilo. Da je korupcije nekada bilo manje misli 67% ispitanika iz BiH, dok ih 24% kaže da je tada nije ni bilo. Da je korupcije bilo više misli tek 1 na 100 ispitanika.

Prema odgovorima građana iz BiH, ljetovanje je u ‘Jugi’ bilo dostupnije za 80% njih dok ih suprotno odgovara 9%. Isti trend prati i pitanje o kupovnoj moći, da im je puno toga bilo dostupnije smatra čak 68% ispitanika, a da si danas mogu više toga priuštiti smatra 21% njih.

Da je odrastanje u SFRJ bilo sigurnije od odrastanja u današnjoj BiH tvrdi čak 96% ispitanih, a samo ih je 2% odgovorilo suprotno. Pri tome je čak 85% građana BiH starijih od 45 godina za povratak omladinskih radnih akcija i društveno korisnog rada, dok bi se tome usprotivilo njih 9%.

istr6

Radnicima je bilo teško i tad. Nismo si baš mogli toliko priuštiti kao što se često priča, ali bilo je sigurnije radno mjesto. Nisu se dijelili otkazi kao danas i poštivalo se neka prava. Ipak korupcije je bilo na svakom polju i to puno.

Nekad mi je kupovna moć bila bolja, ali nije bilo svega za kupiti kao danas. Danas je obrnuto.

Druže Tito, ljubičice bijela, tebe voli BiH cijela

Čak i za Josipa Broza Tita građani BiH imaju više sentimenta nego Hrvati. Da je nekadašnji doživotni predsjednik Jugoslavije bio pozitivna osoba ne dvoji vrlo visokih 65% ispitanika iz BiH, dok ga diktatorom smatra njih samo 3%. Da su jugonostalgičari ne krije čak 51% ispitanika. 26% ih to tek ponekad misli za sebe. I na kraju, ako je pitati građane BiH starije od 45 godina jesu li nekada bolje živjeli, njih 92% će odgovoriti da jesu. Čak 66% ispitanika misli da je život u Jugoslaviji bio puno bolji. Tek će ih 7%  reći da su živjeli lošije i ‘ne daj bože da se ponovi’.

istr5

Predstavljeni podaci su rezultat istraživanja “Je li nam nekad bilo bolje?” kojega je u aprilu 2015. godine proveo portal MojeVrijeme.hr. U istraživanju je anonimno sudjelovalo više od 2200 ljudi, a obrađeni su podaci svih osoba starijih od 45 godina, ukupno njih više od 1700.

Izvor: mojevrijeme.hr

Ne propustite