NOVI.BA NA SJEDNICI EKONOMSKO-SOCIJALNOG VIJEĆA KS: Predstavnici Kantona Sarajevo tražit će povlačenje odluke o poskupljenju plina

Bosna i Hercegovina
NOVI.BA NA SJEDNICI EKONOMSKO-SOCIJALNOG VIJEĆA KS: Predstavnici Kantona Sarajevo tražit će povlačenje odluke o poskupljenju plina
U fokusu jučerašnje sjednice Ekonomsko-socijalnog vijeća za područje Kantona Sarajevo bilo je povećanje cijene plina, koje će, kako je ocijenjeno, izazvati lančana poskupljenja i imati negativne posljedice, ne samo za poslodavce, već i građane.

U fokusu jučerašnje sjednice Ekonomsko-socijalnog vijeća za područje Kantona Sarajevo (KS) bilo je povećanje cijene plina, koje će, kako je ocijenjeno, izazvati lančana poskupljenja i imati negativne posljedice, ne samo za poslodavce, već i građane. 

ek-3

Član Ekonomsko-socijalnog vijeća uime Udruženja poslodavaca KS Safudin Čengić, na čiju inicijativu je u dnevni red sjednice uključen zahtjev za smanjenje cijene gasa, upozorio je da se radi o još jednom udaru na privredu. 

- Umjesto deklarativnih obećanja da će doći do rasterećenja privrede, svakog dana se uvode novi nameti. To je nedopustivo jer bitno utiče na sposobnost i konkurentnost bh. firmi. Povećati cijenu plina za 30 posto kada na svjetskom tržištu cijene stagniraju ili padaju, dokaz je da neko povlači poteze koji nisu u interesu poslodavaca na području Federacije BiH - 

Ukazao je na činjenicu da će poskupljenje cijene plina dovesti i do povećanja cijena nekih usluga i proizvoda. 

- Neki poslovni subjekti svoju kompletnu proizvodnju baziraju na korištenju zdravog alternativnog energenta, odnosno plina, tako da je neminovno da će doći do povećanja cijena ukoliko Federalna vlada i Vlada KS ne iznađu rješenje - rekao je Čengić.

Premijer Kantona Edin Forto kazao je da su već tražili sastanak s resornim federalnim ministrom kako bi se razgovaralo o stvarnim razlozima poskupljenja te kakve su daljnje projekcije prema kojima će se Vlada KS odrediti.

ek-2

- Po onome što sam dosada čuo iz BH gasa i Vlade Federacije, izgleda kao da imaju neusaglašen stav o ovom pitanju - dodao je. 

Kantonalni ministar rada i socijalne politike Malik Garibija istakao je da ovakvom odlukom Vlade učinjen veliki socijalni pritisak na ljude koji ionako žive na rubu egzistencije. 

- Ne radi se samo o direktnom poskupljenju plina već o svemu onome što će to donijeti, a to je poskupljenje svih ostalih artikala - naglasio je. 

malik

Članovi Ekonomsko-socijalnog vijeća poručili su da od Vlade FBiH očekuju povlačenje ili revidiranje odluke o poskupljenju cijene plina ili iznalaženje rješenje za participaciju troškova koji će nastati.

 

Ne propustite