Jedina žena koja je željela bikini bila je striptizeta (FOTO)

Lifestalgija
Jedina žena koja je željela bikini bila je striptizeta (FOTO)
Predstavljanje prvog bikinija na bazenu "Molitor" u Parizu, izazvalo je pravi modni skandal!

Kada je francuski dizajner Louis Réard predstavio u Parizu dva mala parčeta tkanine koja su mogla da stanu u kutiju šibica i to smjelo nazvao – kupaći kostim, nijedna žena nije željela da ga ponese. Da pokaže koliko je zapravo njegov izum dobra stvar, Réard je morao da angažuje – egzotičnu plesačicu.

Svoj minimalni kupaći kostim koji je "više otkrivao nego pokrivao" on je nazvao – bikini. Petog jula 1946. godine, kada ga je predstavio na bazenu "Molitor" u Parizu, izazvao je pravi modni skandal.
 biki1
Rear nije mogao da nađe nijednu manekenku koja bi pristala da ponese njegov bikini. Na kraju je "atomski kupaći”, kako ga je reklamirao njegov tvorac, zvanično predstavila 19-godišnja egzotična plesačica pariskog kazina Micheline Bernardini.
 
Kako je ova djevojka kasnije izjavila, nije joj bio problem da se u javnosti pojavi "razgolićena" jer je i inače tako nastupala.

biki4

Za razliku od dotadašnjih dvodjelnih kupaćih kostima koji su pokrivali stomak, bikini je otkrivao pupak, a poprilično i žensku zadnjicu i butine. Skandal je bio neizbježan.

U Evropi, pod pritiskom katoličke crkve, italijanska, španska i belgijska vlada zabranile su prodaju bikinija. U Francuskoj, maleni kupaći je bio zabranjen na plažama Atlantika, ali ne i na Mediteranu.

biki5

Ipak, Micheline je postala zvijezda, naročito među muškarcima. Samo nakon prve promocije primila je preko 50.000 pisma fanova širom svijeta sa ponudama koje su varirale od nepristojnih do bračnih.

biki3

Micheline (87) pozira u bikiniju i ponosno pokazuje staru fotografiju od koje je sve počelo

Iskoristivši slavu koju je stekla, ova smjela devojka se preselila u Australiju i zaposlila u pozorištu. Kasnije se udala za američkog vojnika i preselila u Ameriku gdje je radila kao glumica sve do 1970. godine.

Svijet je u međuvremenu zaboravio na nju, ali ne i na bikini koji je postao neizostavni modni detalj na svima plažama svijeta sve do današnjih dana.

Izvor: dnevno.rs

Ne propustite