Predviđanja naučnika: Za 100 godina bićemo nadljudi

Magazin
Predviđanja naučnika: Za 100 godina bićemo nadljudi
Nova kozmopolitska kultura razvijat će se uz stvarnu umjetnu inteligenciju

Nova kozmopolitska kultura razvijat će se uz stvarnu umjetnu inteligenciju

Napredak naučnih istraživanja i tehnologije u idućih sto godina značajno će promijeniti dosadašnju kulturu života. 

U tom vremenu ćemo doslovno odlučiti želimo li uopšte opstati na Zemlji, rekli su američki ekonomisti Martin Weitzman, Alvin Roth i Robert Shiller. 

Kao jednu od glavnih smjernica razvoja čovječanstva vide oblikovanje planeta.

"Nebriga za okolinu dovelo je do toga da ćemo se morati braniti od globalnog zagrijavanja. Ne postoji brz način uz pomoć kojeg možemo sniziti temperature na Zemlji", rekao je Weitzman. 

Kao potencijalno rješenje vidi stvaranje ‘svemirskog suncobrana’ koji bi odbijao Sunčeve zrake nazad u svemir. On bi funkcionirao tako da se u atmosferu ispusti određena količina sumporova dioksida koji bi blokirao veliku količinu Sunčeve topline, prenosi express.hr.

"Zemljin prirodni odbrambeni sistem od Sunca čine vulkani kad ispuste veliku količinu dima iz utrobe Zemlje. Unatoč tome, zagađenje na Zemlji će ostati, pa moramo naći i način da ga se riješimo", pojašnjava Weitzman.

Ako uspijemo opstati dovoljno dugo, farmaceutska industrija će nam ponuditi monoštvo novih ljekova i droga uz pomoć kojih ćemo izdržavati i mijenjati tempo života.

"Za sportaše će lijekovi biti zabranjeni, ali svi ćemo uzimati tablete kako bismo povisili koncentraciju, inteligenciju i pamćenje", smatra Roth.

Korištenje takvih proizvoda će poticati i konkurencija između univerziteta i kompanija u kojima svako želi biti najbolji. 

Medicina bi trebala još više produžiti život, a organe koji nam otkazuju ćemo uzgajati u živim životinjama. "Transplantacija organa u 22. stoljeću između živih ljudi će biti smatrana barbarstvom, klimatske promjene ćemo odgoditi, organi će se uzgajati u životinjama. Proizvodit ćemo sve ljudske stanice koje trebamo", predviđa Roth.

Osim dužeg života, ekonomisti smatraju da će svijetom zavladati “turizam plodnosti”.

Prema njima, sve više žena koje ne žele same roditi, izdvojit će vlastite jajne stanice. Oplođenu stanicu usađivat će u surogat majke pa će im djecu doslovno donositi “rode”.

Kao jedan od najbrže rastućih sektora ekonomisti vide informatičku tehnologiju.

Povezivanjem računara i sve bržim i češćim dijeljenjem mišljenja potaknut ćemo razvijanje globalne umjetne inteligencije.

"Internet će toliko utjecati na ljude da će se formirati potpuno nove subkulture. Nova kozmopolitska kultura razvijat će se uz bok stvarne umjetne inteligencije", kaže Shiller.

Prema njemu će to biti dobro s ekonomske strane, jer će se lakše moći nadzirati ekonomski procesi u svijetu kako bi bilo što manje siromašnih te da bi se spriječili bankroti zemalja.

"Sve jača globalizacija se vjerojatno neće moći ostvariti do kraja pa je izvjestan rat među ljudima koji poštuju tradiciju i onih koji su za bezuvjetno povezivanje", smatra Shiller.

Uz to pojašnjavaju kako će se broj stanovnika na Zemlji i dalje povećavati gdje neće biti totalitarizma. To sve vodi promišljanju novog i boljeg sistema vladanja od demokratije.

Ne propustite