KO JOŠ SLUŠA BABSKE PRIČE: OVO su mitovi o trudnoći u koje i dalje bespotrebno vjerujemo!

Mame i bebe
KO JOŠ SLUŠA BABSKE PRIČE: OVO su mitovi o trudnoći u koje i dalje bespotrebno vjerujemo!
Ginekolozi-akušeri dr Meri Džejn Minkin i dr Rejčel Aruša su za sajt "This is Insider" otkrile su nekoliko najčešćih mitova o trudnoći u koje mnoge žene još uvek vjeruju.

Ginekolozi-akušeri dr Meri Džejn Minkin i dr Rejčel Aruša su za sajt "This is Insider" otkrile su nekoliko najčešćih mitova o trudnoći u koje mnoge žene još uvek vjeruju.

Trudnica ne smije da vježba

Dr Aruša kaže da, naprotiv, umjerena fizička aktivnost može da bude veoma dobra za trudnice.

- Urađeno je nebrojeno studija na temu da li trudnice smeju da vježbaju i generalno, pokazalo se da fizička aktivnost ima dobre efekte - smanjuju se šanse za hitan carski rez i buduće mame se manje ugoje.

Pored toga, doktorka dodaje da vježbanje u trudnoći može da ublaži bolove u leđima, probleme sa konstipacijom, oštećenjem zglobova, spavanjem, cirkulacijom i bržim povratkom na pređašnju kilažu.

I u vezi sa tim, žene koje nisu vježbale prije trudnoće, trebalo bi polako i postepeno da uvode vežbanje.

- Ne savetujem ženama da počnu odjednom da trče do iznemoglosti, ako to nisu ranije radile. Ali, ako su i ranije trčale, sasvim je u redu da nastave i u trudnoći.

Treba da jede za dvoje

Stručnjaci kažu da trudnice treba da unose samo oko 300 kalorija više nego inače, to je sasvim dovoljno za normalan rast i razvoj bebe.

Naravno, svakome je tijelo drugačije i jedino doktor može da vam kaže šta je najbolje za vas.

trudnoca

Gorušica znači da će beba imati dosta kose

Studija sprovedena 2006. godine na Hopkins univerzitetu pokazala je da gorušica nema nikakve veze sa kosom bebe i da su to samo "bapske priče".

- Žene često imaju gorušicu u trudnoći jer se opušta otvor između jednjaka i stomaka. Inače, taj otvor kod žena koje nisu trudne sprječava da se kiselina vraća - objašnjava dr Minkin.

Ona dodaje da mnoge trudnice koje imaju gorušicu i da se mnoge bebe rađaju sa kosom, ali da je ukazivanje na bilo kakvu vezu između to dvoje "natezanje".

Ne sme da pije kafu

- Jedna do dvije šolje kafe ne nanose nikakvu štetu ni mami ni bebi - kaže dr Aruša.

Stručnjaci sa Američkog koledža za ginekologiju i akušerstvo potvrđuju ovo, dodajući da "manje od 200 miligrama kofeina dnevno ne predstavlja rizik za trudnoću".

Inače, jedna šolja domaće kafe ima u proseku oko 80 miligrama kofeina.

lijekovi-i-trudnice-760x525

Želja za hranom je pokazatelj nedostatka nutrijenata

Mnogi ljudi tvrde da na osnovu toga koje vam se namirnice jedu možete da utvrdite koji nutrijenti vam nedostaju.

- Veoma je lako da utvrdite da li vam nešto nedostaje - uradite analizu krvi - kaže dr Minkin i savjetuje da ne vjerujete u priče da "ako vam se jede ovo, onda vam fali..."

Trudnica ne smije da farba kosu

Dr Aruša kaže da strah da će molekuli iz farbe za kosu kroz krvotok stići do fetusa i naškoditi mu, nije zasnovan ni na kakvim konkretnim činjenicama.

- Većina molekula u farbama za kosu su veliki i mislim da ne mogu da stignu do krvotoka. Ali, sve što stavljate na kožu može da stigne do krvotoka, a mi nemamo dovoljno istraživanja na ovu temu, zbog čega tu odluku uvek prepuštam pacijentima - kaže doktorka.

Istovremeno, Američko udruženje pedijatara kaže da farbe za kosu nisu toliko toksične i da se samo male količine apsorbuju u kožu. To znači da nema opasnosti za fetus.

Ne propustite