Napad na LGBT populaciju u Sarajevu! Očekuje se reakcija policije, partnerice ZGROŽENE ONIM ŠTO SE DESILO!

Bosna i Hercegovina
Napad na LGBT populaciju u Sarajevu! Očekuje se reakcija policije, partnerice ZGROŽENE ONIM ŠTO SE DESILO!
Djevojke su napadnute dok su šetale Titovom ulicom.

U petak, 26. aprila, članica Organizacionog odbora Bh. povorke ponosa, Nera Mešinović i njena partnerka doživjele su homofobni napad u centru Sarajeva. Djevojke su napadnute dok su šetale Titovom ulicom.

Napadač je, primijetivši dvije djevojke, počeo da trči prema njima, te im prijetio i iznosio homofobne uvrede. Iako im je napadač prijetio fizičkim nasiljem, obje djevojke su prošle bez fizičkih povreda. Napad je odmah prijavljen policiji Kantona Sarajevo.

- Organizacioni odbor Bh. povorke ponosa ovaj napad vidi kao posljedicu sve izraženijeg govora mržnje prema LGBTIQ osobama u bh. javnosti; retorike političara u BiH kojom se izaziva mržnja i netrpeljivost prema LGBTIQ osobama, kao i neaktivnosti policije Kantona Sarajevo u procesuiranju krivičnih djela počinjenih iz mržnje prema LGBTIQ osobama. Ovaj napad samo je jedan u nizu homofobnih napada na LGBTIQ osobe koji su se desili u centru Sarajeva - saopćeno je iz Organizacionog odbora Bh. povorke ponosa.

Organizacioni odbor snažno je osudilo ove napade i poziva policiju i Tužilaštvo Kantona Sarajevo da odmah istraže ovo krivično djelo počinjeno iz mržnje, te procesuiraju odgovornu osobu i privedu je pravdi.

- Pozivamo i bh. političare/ke i medije da se uzdrže od govora mržnje, kao i javnog izražavanja mišljenja i stavova koji potiču nasilje i izazivaju netrpeljivost prema LGBTIQ osobama - zaključeno je iz Organizacionog odbora Bh. povorke ponosa.

Ne propustite