STRUČNJACI UPOZORAVAJU: Nikad ne prijetite djeci da ćete ih ostaviti, evo i zašto

Mame i bebe
STRUČNJACI UPOZORAVAJU: Nikad ne prijetite djeci da ćete ih ostaviti, evo i zašto
.

Gotovo svaki roditelj barem je jednom djetetu rekao neku laž koju smatra bezazlenom, ali to može učiniti više štete nego koristi.

Prema mišljenju stručnjaka, laganje djeci i prijetnje da ćete ih ostaviti mogu uzrokovati dugoročne probleme.

Mama Shona Hendley priznala je da je to učinila nekoliko puta, ali stručnjaci su joj otkrili da to može izazvati velike probleme.

ddf

“Prijetite li djetetu da ćete ga ostaviti, čak i na prilično bezazlen način, igrate se sa sigurnosti koju predstavljate svom djetetu”, izjavio je dr. Alan Sroufe sa Sveučilišta Minnesota za The Atlantic.

Ako ste to već napravili, ne morate paničariti. Psihologinja dr. Judith Locke kaže da nije problem ako se to dogodilo u određenim situacijama.

“Važno je da to ne radite često. Sve zavisi o prošlosti djeteta. Ako ima neku traumu i boji se ostavljanja, definitivno može biti jako štetno”, upozorava.

Dr. Locke smatra da potpuna istina ponekad može biti previše kompleksna za dijete pa je potrebno pronaći zlatnu sredinu. 

d

“Prilagodite pojašnjenje dobi djeteta. Ne preporučujem da lažete, ali istinu ponekad možete ublažiti”, kaže.

Ne kaže se bez razloga da djeca upijaju kao spužve, a roditelji su im, posebno u prvim godinama života, uzori.

“Roditelji se ne bi trebali osjećati krivima ako žive život odrasle osobe. Ne bismo se trebali izlagati pritisku da živimo savršenim životima”, upozorava i dodaje da ne postoji dokaz da djeca nužno nasljeđuju navike svojih roditelja, dapače, smatra da to ponekad može imati pozitivan ishod.

“Nije rijetkost da djeca ne puše ako su u djetinjstvu gledala roditelje koji to svakodnevno čine”, zaključuje dr. Locke.

Ne propustite