Udala sam se, radila, rodila djecu, sve po PS-u i onda se dio slagalice srušio: To je zapravo bila najbolja stvar koja mi se mogla desiti

Kiosk
Udala sam se, radila, rodila djecu, sve po PS-u i onda se dio slagalice srušio: To je zapravo bila najbolja stvar koja mi se mogla desiti
.

'Dva najvažnija dana u životu su dan našeg rođenja i dan kad otkrijemo zašto smo se rodili', napisao je Mark Twain. Ako ne znamo koja je svrha našeg postojanja, kako uopće živjeti ispunjeno?!

Godinama sam i sama živjela bez puno razmišljanja. Dani su išli bez nekog posebnog cilja. Nisam znala, ali niti razmišljala o tome što uistinu želim. U to vrijeme sam već godinama radila isti posao koji me nije previše zadovoljavao, ali sam mislila da teško mogu naći nešto bolje. Račune je trebalo plaćati, a plaća je stizala na vrijeme.

rrt
Udala sam se, rodila dvoje djece. Sve je išlo nekim redom. Uživala sam, iako, sve je bilo manje vremena za mene. Više nisam imala trenutak samo za sebe. Moje misli više nisu ni postojale jer ih nisam imala vremena čuti.

Od silnog stresa nakon povratka s prvog porodiljnog i teškog snalaženja u novim, promijenjenim okolnostim na poslu s malom bebom kod kuće, dobila sam tešku bolest štitnjače no to me i dalje nije potaknulo na promjenu. Privlačnost sigurne svakodnevice vukla me je u apatiju.

 'Samo treba preživjeti dan', mantrala sam često, nadajući se da će doći lakši dani iako ja nisam ništa radila da promjena dođe, očekujući valjda da padne s neba. 
I onda jednog dana ona tupa rečenica, čiju težinu znaju samo oni koji su je i sami osjetili na svojoj koži - 'Dobila si otkaz. Tvoje radno mjesto više nam nije potrebno'. Svijet je stao. No, pad na dno je bio nevjerojatan katalizator za promjenu u meni.

rr

 

Već drugo jutro osjećala sam se bolje. Iako nisam znala što me čeka sutra, osjećala sam neizmjernu slobodu. Napokon sam ja morala biti ta koja će promijeniti stvari. Napokon sam shvatila da moje odluke mijenjaju moj život i da je put koji odaberem važan.

Koliko god je bilo nesigurno jer je postojala šansa da pogriješim, osjetila sam sreću jer sam shvatila da o mom životu ne odlučuju drugi nego ja sama. Sad znam da više nikad ne smijem dozvoliti drugima da odlučuju o mom putu jer ja nisam dovoljno hrabra prelomiti kad treba.

 Istina je da kad kreneš dalje u teškim trenucima, dobivaš novu snagu. Kad se pokreneš, staviš jednu nogu ispred druge i prisliš se na pokret, otkrivaš svoj put. 
Kroz moje osobno iskustvo, naučila sam puno o tome kako biti uistinu ispunjena i sretna. Putem, koji još traje, otkrila sam nekoliko stvari u koje duboko vjerujem.

Svaki događaj ima svrhu
Svaka situacija kroz koju prolazimo dio je većeg plana. Iako se trenutni posao možda čini kao golem napor i ne vidite mu svrhu, možda će vas baš on dovesti do nečega puno zanimljivijeg i važnijeg.

trre

Sve je povezano, duboko vjerujem u to. Ne treba razbijati glavu kako i zašto se loše stvari događaju. Jer se događaju. I nitko ih nije pošteđen. Kad se jednom okrenemo iza sebe vidjet ćemo da sve ima svoju svrhu. I najteži trenuci.

Treba riskirati iako ne znamo ishod
Većina nas ne želi poduzeti odlučujući korak ukoliko nismo sto posto sigurni kakav će biti ishod. Ironično, ako ništa ne poduzmemo logično je da to neće donijeti ništa dobro.

Kad sam ostavila siguran posao zbog izazovnijeg i novog nisam imala pojma što će se desiti. Znala sam samo da mi je promjena nužna.

Riskantan potez me opet bacio duboko na dno, no imao je smisla. Dobila sam mogućnost provesti više vremena s obitelji, a otkrila sam i što uistinu nikad više ne želim raditi. Uvijek trebamo ići korak po korak, preskakanja nema. Svaki korak nas vodi do nečeg većeg. 

ddre

Neka vrata se ne otvaraju jer su pogrešna
Ako kucamo na neka vrata, a ona se uporno ne otvaraju to je zato jer kucamo na pogrešna vrata. Čak i ako ćemo lupati glavom u zid, ako ne ide - ne ide. Iako zvuči kao floskula, posebno u teškim životnim trenucima, treba vjerovati u to.

Sad mi je itekako jasno da me život ponekad i zaštitio. Koliko god se život nekad činio okrutan, često nas brani od krivih ljudi, iako nam se u trenutku dok želimo njihovu blizinu čini da je sve što želimo da nas baš oni vole.

Možda nisam dobila priliku za nešto što sam jako željela zato jer mi to ne bi donijelo dobro?

Točno smo tamo gdje moramo biti
Dok sam bila nezaposlena osjećala sam se kao da stojim na mjestu. Nisam mogla shvatiti zašto se baš meni to dešava. Grozničavo sam željela brza rješenja.

 

Kad sam se opustila i prihvatila stvari kakve jesu, moj život je postao smisleniji, a kockice su se počele slagati. Počela sam uživati u dobivenom vremenu s djecom, u mirnim danima bez jurnjave...

Ne treba trošiti vrijeme u negativnom razmišljanju da zaslužujemo drugačije i da smo na krivom mjestu. Istina je da smo baš sada ondje gdje trebamo biti.

Sami smo tvorci svoje sudbine
Kad otkrijemo nevjerojatnu snagu koju imamo u kreiranju svojeg života, maknut ćemo se iz pasivnog razmišljanja i postati stvarni kreatori svoje sudbine. Tada postajemo ono što želimo.

 No, nema lakih rješenja i prečica. Velike stvari stvorene su od naših sitnih, svakodnevnih akcija koje činimo.  
Ništa se ne može promijeniti preko noći. Bitno je biti dovoljno hrabar i činiti male korake ka cilju. Svaka mala promjena dovodi do one velike.

Zaboravimo ograničenja jer život je samo jedan. I ja se trudim to više nikada ne smetnuti s uma.

Ne propustite