NOVI.BA NA PREDSTAVLJANJU REGISTRA ZAPOSLENIH U JAVNOM SEKTORU KS: Trenutno unešeno oko 17.000 imena, planirano više od 20.000

Bosna i Hercegovina
NOVI.BA NA PREDSTAVLJANJU REGISTRA ZAPOSLENIH U JAVNOM SEKTORU KS: Trenutno unešeno oko 17.000 imena, planirano više od 20.000
Registar zaposlenih u javnom sektoru na području Kantona Sarajevo predstavljen je na današnjoj pres-konferenciji u Sarajevu, koju su organizirali Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS i Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini. To znači da će svi zainteresirani od danas moći provjeriti podatke o platama zaposlenih i imenovanih osoba na funkcijama izvršne i zakonodavne vlasti Kantona Sarajevo.

Registar zaposlenih u javnom sektoru na području Kantona Sarajevo predstavljen je na današnjoj pres-konferenciji u Sarajevu, koju su organizirali Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS i Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini. To znači da će svi zainteresirani od danas moći provjeriti podatke o platama zaposlenih i imenovanih osoba na funkcijama izvršne i zakonodavne vlasti Kantona Sarajevo. 

registar-5

Također, danas je potpisano i "Pismo namjere" sa Misijom OSCE-a u BiH u obezbjeđivanju podrške za unaprjeđenje informatičko-tehnoloških rješenja u prevenciji korupcije u KS. 

registar-3

Registar je predstavio šef Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS Erduan Kafedžić, koji je zajedno sa uposlenicima ovog ureda izradio spomenuti Registar. Cilj uspostave registra je pružanje uvida javnosti u trošenje javnih sredstava. 

Ova baza podataka sadržat će više od 20.000 imena i prezimena zaposlenih u javnom sektoru, kao i imenovanih osoba na funkcijama izvršne i zakonodavne vlasti Kantona Sarajevo. 

Šef Misije OSCE-a u BiH ambasador Bruce Berton podsjetio je da su u julu prošle godine pokrenuli javni registar kojim je obuhvaćeno više od 3.000 državnih službenika koji su imenovani u oko 300 komisija upravnih ili izvršnih odbora u KS.

- Ta baza podataka javno je dostupna i prvog dana bilo je više od 10.000 posjeta, što je pomoglo u uspješnom detektovanju nekoliko slučajeva sukoba interesa - kazao je ambasador. 

Šef Misije OSCE-a u BiH pohvalio je ove napore u prevenciji i borbi protiv korupcije i poručio da će Misija OSCE-a nastaviti pružati podršku radu Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS, uključujući osiguravanje političke podrške za nove inovativne inicijative, koje će pomoći ostvarenju veće transparentnosti u institucijama i ojačati borbu protiv korupcije u Kantonu Sarajevo. 

- Već dugo vremena smatramo da Kanton Sarajevo može služiti kao primjer drugim anti-korupcijskim timovima i institucijama - zaključio je. 

Na pres-konferenciji govorio je i predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elmedin Konaković koji je izjavio da je tokom poljednja četiri mjeseca u pogledu borbe protiv korupcije učinjeno mnogo više u Kantonu Sarajevo nego u cijeloj BiH u proteklih 20 godina. 

- Odgovorno tvrdim da ne postoji nijedan organ koji je preduzeo 20 posto aktivnosti koje je preduzeo Kanton Sarajevo u borbi protiv korupcije i nepotizma - naglasio je, dodajući da je objavljivanje registra predstavlja konkretan primjer stavljanja interesa građana KS ispred ličnih interesa.

Napomenuo je da je Skupština KS sama sebi ukinula paušale dok se na sjednicama širom BiH ta primanja povećavaju. 

- Ovo je najbolja Vlada u istoriji Kantona Sarajevo, koja je na čelu sa premijerom i ostalim ministrima pokazala svojim odgovornim i predanim radom da se ne libi donositi odluke koju su čak možda štetne po njih i po nas lično - podvukao je Konaković. 

Premijer KS Edin Forto napomenuo je da je lično učestvovao u objavljivanju "Bijele knjige", kako je zovu u skandinavskim zemljama, istakavši da se "taj san sada polako ostvaruje". 

Naveo je da je u registar trenutno unešeno oko 17.000 imena te da bi ukupno trebalo biti unešeno oko 22.000 - 25.000 imena i prezimena.

- Nedostaju još neki iz tehničkih razloga, poput Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo (KCUS), gdje možda nije u pitanju tehnički razlog već politička volja. Međutim, vjerujem da će vremenom svi prepoznati korist koju će građani imati od objave ovog registra - kazao je Forto. 

Ukazao je na činjenicu da onog trenutka kada neko stupi na zvaničnu funkciju i postane izabrani političar i dužnosnik, imenovan na bilo koju funkciju, privatni interes postaje manje bitan od javnog interesa.

- Javni interes je interes svih građana koji trebaju znati gdje njihovi novci idu, a idu za naše plate i sve ono što mi radimo - naglasio je. 

Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Vlade KS zadužen je za uspostavu, održavanje i ažuriranje registra koje će biti vršeno svakodnevno. 

O samom registru i radu koji je prethodio njegovom objavljivanju govorio je šed Ureda za borbu protiv korupcije, Eduan Kafedžić.

- Ured posljednjih nekoliko mjeseci radi pod velikim pritiskom koji je dolazio iz raznih centara moći, s namjerom da osujete ove antikoruptivne aktivnosti. Svakodnevno smo na prvoj liniji fronta da dođemo do podataka koji su obavezujući Odlukom koju je donijela Vlada KS - istakao je. 

registar-2

Sada će, kako je rekao, javnost imati uvid u aktivnosti koje provodi Ured i Vlada Skupštine KS u borbi protiv korupcije, ali i uvid u imovinske kartone zaposlenih, rezultate supervizije koja se provodu prilikom zapošljavanja u KS, inspekcijske nadzore... a sve to je dostupno na web stranici AntiCorrupiKS. 

registar-4

Neke od institucija nisu dostavile podatke, a to su JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo, "ZOI 84", Centar za kulturu, KJKP "Park", Rektorat Univerziteta u Sarajevu (UNSA) i Medicinski fakultet, dok se trenutno radi na unošenju podataka Ekonomskog i Poljoprivrednog fakulteta i Veterinarske stanice. Institucije kao što su Klinički centar, Katolički školski centar, Gazi Husref-begova medresa, Fakultet islamskih nauka i Katolička bogoslovija nemaju obavezu dostaviti podatke, to je stvar njihove dobre volje.

Registar obuhvata podatke iz radno-pravnog odnosa svih zaposlenih u organima uprave i službama, zavodima, agencijama, direkcijama i upravnim organizacijama, pravnim licima s javnim ovlaštenjima na teritoriji Kantona, u javnim ustanovama i javnim preduzećima čiji je osnivači Kanton te u privrednim društvima u kojima Kanton učestvuje sa više od 50 posto ukupnog kapitala.

Podsjećamo, Vlada KS je na sjednici održanoj 21. februara 2019. godine donijela odluku o uspostavljanju Registra zaposlenih u javnom sektoru na području Kantona Sarajevo. Stupila je na snagu 1. marta 2019. godine.

Ne propustite