OVO SU ŠOKANTNE SPOZNAJE O TRAGEDIJI TITANIKA: BROD NIJE POTOPIO SUDAR SA LEDENIM BRIJEGOM

OVO SU ŠOKANTNE SPOZNAJE O TRAGEDIJI TITANIKA: BROD NIJE POTOPIO SUDAR SA LEDENIM BRIJEGOM
,
 
NE/slavni brod Titanik je potonuo 14. aprila 1912. godine, tokom svog prvog putovanja iz Southtamptona u New York, SAD. 
titanik
Pod kapetanom Edwarda Smitha, na brodu je bilo otprilike 2.200 putnika u trenutku kada se sudario sa ledenim brijegom nedugo prije ponoći - nesreća u kojoj je više od 1.500 ljudi izgubilo život. 
 
Međutim, ta priča nije realna, kaže bivši profesionalni pomorac, koji ima iskustva u vodama sjevernog Atlantika - gdje je potonuo Titanik. 
 
Kapetan L. M. Collins je 2002. godine izdao knjigu 'Potapanje Titanika, perspektiva ledenog pilota', gdje je predložio tri razloga zbog kojih je vjerovao da je Titanik zaista potopio led. 
 
- Uvjeren sam iza svega da je nemoguće da je brod udario u ledeni brijeg. Umjesto toga, Titanik je žrtva arktičkog ledenog sloja. Arktički led je višegodišnji led, vrlo tvrd - kaže on.
titanik-1050x649
 
 
- Brojni brodovi potonuli su na isti način, probijanjem trupa. Nema pouzdanih dokaza da je Titanik udario u ledeni brijeg. 
 
Kapetan Collins je detaljno opisao u knjizi kako su otprilike 10 minuta pre potonuća, dva mornara uočila ono što su smatrali sumaglicom na horizontu, protežući se otprilike 20 stepeni s obje strane broda. Collins tvrdi da ono što su vidjeli nisu bili izmaglica već pojas leda. 
 
Takođe, razlučiti oficiri su prijavili različitu visinu nepostojećeg ledenog brijega.
 
titanik3
 
 
Kapetan Collins vjeruje da je ova razlika u visini posljedica 'optičkog fenomena koji je dobro poznat nautičarima', gdje ravno more i ekstremna hladnoća iskrivljuju izgled objekata u blizini vodene linije, što ih čini da veoma visokim. 
titanik
 
Fizika takođe nalaže da Titanik nije da udaru ledeni brijeg, tvrdi on. On je objasnio da nešto što je poznato kao Bernulijev efekat znači da to nije moguće, prenosi Kurir.
 
Prema riječima Collinsa, ako je brod plovio brzinom 11 metara u sekundi i udario u ledeni brijeg za koji se tvrdi da je veličine hotela, cijela strana bi bila uništena.
 
 
 
 
- Brod bi onda potonuo za nekoliko minuta, a ne sati - kaže on.

Ne propustite