SPORNI ZAKON

GENERALNI SEKRETAR DRUŠTVA NOVINARA BiH ZA NOVI.BA: Izmjene Zakona o javnom redu i miru u RS-u neprihvatljive, borićemo se protiv ovakvih stvari

Objavljeno:13.04.2019 - 15:10
A A A Times Arial

Foto: Novi.ba

Generalni sekretar Društva novinara BiH Fedžad Forto ocijenio je izmjene Zakona o javnom redu i miru u RS-a neprihvatljivim jer, kako je rekao u izjavi za Novi.ba, njihova iskustva govore da navodna zaštita od neovlaštenog fotografiranja i snimanja može biti zloupotrebljena na način da se medijskim radnicima zabrani snimanje nekih stvari koje su od interesa za javnost.

Pritom je podsjetio na nedavni slučaj fotoreportera „Žurnala“ Adija Kebe, na kojeg je, dok je obavljao svoj radni zadatak, fizički nasrnuo predsjednik Općinskog odbora SDA Novi Grad Sarajevo, Huso Ćesir.

- Podržavamo inicijativu koju su pokrenule Ambasade SAD-a, Njemačke i Velike Britanije, OHR i Delegacija EU u BiH. Nažalost, u BiH se ponovo pokazalo da nema kritičke mase kada je politika u pitanju već smo morali čekati spas od međunarodnih organizacija - kazao je Forto.

Poručio je da će se Društvo novinara BiH i on lično, uvijek se boriti, zajedno s drugim kolegama iz medijske zajednice, protiv ovakvih stvari za koje smatraju da, imajući u vidu praksu u BiH, mogu biti jedan od indirektnih način uvede cenzura i ometanje slobode javne riječi.

Podsjećamo, izmjenama Zakona o javnom redu i miru u RS-a, usvojenim na sjednici Vlade ovog entiteta 28. marta predloženo je da se kaznama od 500 do 1.500 KM ili zatvorom u trajanju od 60 dana sankcionira svaka osoba koja "neovlaštenim fotografiranjem ili snimanjem ometa javne službenike dok vrše svoju dužnost".

Tim povodom oglasilo se Udruženje BH novinari koje je uputilo javni zahtjev Vladi RS-a da hitno povuče Nacrt spomenutog zakona, čijim bi se usvajanjem, kako su istakli, dovelo u pitanje funkcioniranje medija i svakodnevni rad novinara, uključujući i pravo na snimanje i fotografiranje javnih službenika tokom obavljanja profesionalnih zadataka.

Također, reagirale su i Ambasade SAD-a, Njemačke i Velike Britanije te OHR i Delegacija EU u BiH koje su pozvale vlasti RS-a da poštuju građanske slobode.

Po svemu sudeći, reakcija međunarodne zajednice urodila je plodom jer se odmah naredni dan MUP RS-a, koji je i predložio izmjene Zakona o javnom redu i miru u RS-u, oglasio saopćenjem u kojem se navodi da u skupštinsku proceduru nisu uputili nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom okupljanju, niti da se o njemu očitovala Vlada RS-a.

 - Imajući u vidu da se radi o radnoj verziji, Ministarstvo neće u ovom trenutku nastaviti rad na izmjenama ovog Zakona, niti će ovaj materijal uputiti u proceduru - saopćeno je tada iz MUP-a RS-a.

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!