OHR ZA NOVI.BA: Potreba za zakonom o zabrani negiranja genocida i zločina je više nego očigledna

Objavljeno:12.04.2019 - 16:26
A A A Times Arial

Foto: Arhiv

Dvanaest udruženja žrtava rata u BiH i genocida nedavno je uputilo zahtjev domaćim i međunarodnim institucijama u kojem traže donošenje zakona o zabrani negiranja genocida i zločina zbog čega smo kontaktirali Ured visokog predstavnika u BiH (OHR).

porodice-zrtava

                                                                Porodice žrtava

Također smo uputili pitanje visokom predstavniku u BiH Valentinu Inzku da li namjerava nešto učiniti tim povodom, imajući u vidu i činjenicu da  je nekadašnji visoki predstavnik Christian Schwarz-Schilling nedavno napisao u autorskom tekstu za Deutsche Welle da "ako ima političara koji svojim glasovima u parlamentu sprječavaju takav zakon, onda je zadatak visokog predstavnika koji motri nad mirovnim procesom u BiH da sam donese takav zakon kako bi zaštitio pravnu državu. 

Na ova pitanja odgovorio je glasnogovornik OHR-a Mario Brkić koji je prenio stav OHR-a o ovom pitanju, ali bez konkretnog odgovora da li će visoki predstavnik Inzko iskorisiti bonske ovlasti i sam donijeti spomenuti zakon.  

- Za žaljenje je da BiH još uvijek nema državni zakon kojim se uređuju pitanja negiranja genocida i ratnih zločina te glorifikacije ratnih zločinaca. Potreba za takvim zakonom je više nego očigledna - navodi se u odgovoru iz OHR-a. 

Istaknuto je i to da novoizabrane bh. vlasti imaju priliku pokazati da su opredijeljene za vladavinu prava, dobro upravljanje i evropske standarde, kao i proces pomirenja, tako što će usvojiti relevantnu zakonsku regulativu. 

- Poštivanje evropskih standarda znači provedbu tih standarda. U protivnom, to je puka fraza - poručeno je iz Ureda visokog predstavnika u Sarajevu. 

Podsjećamo, predstavnici 12 udruženja žrtava rata u BiH uputili su na više od 1.000 domaćih i stranih adresa pisma povodom presude Radovanu Karadžiću pred Haškim tribunalom. 

U pismima traže pravnu implementaciju presude Karadžiću za genocid i zločine protiv čovječnosti kroz donošenje Zakona o zabrani negiranja genocida i zločina, kao i poništenja odlikovanja koje su vlasti entiteta RS dodijelile Karadžiću i drugim presuđenim ratnim zločincima. 

Pisma su upućena Uredu Visokog predstavnika, članicama Vijeća za implementaciju mira, zastupnicima i delegatima oba doma Parlamentarne skupštine BiH i Parlamenta Federacije, svim članovima Evropskog parlamenta, te rukovodstvu Evropske komisije i Vijeća Evrope, Ujedinjenim nacijama i drugim organizacijama i institucijama koje se bave pitanjima ljudskih prava.

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!