Musaka od pire krompira
Neodoljiva kombinacija mesa i krompira.
Neodoljiva kombinacija mesa i krompira.
Sastojci
- 1,5 kg krompira
- 0,5 kg miješanog, mljevenog mesa
- 3 glavice luka
Začini
- vegeta
- papar
- muškatni oraščić
- sol
- i ostali začini po želji
Preljev:
- 2,5 dcl vrhnja
Priprema
Operite krompir, ogulite, stavite kuhati u posoljenu vodu. Luk sitno izrežite, pržite, dodajte mljeveno meso i dalje mješajte, dodajte ostale začine po želji.
Napravite pire krompir ( maslac + mlijeko ). U vatrostalnu posudu stavite red pire krompira, red mljevenog mesa, na vrhu red pire krompira. Musaku izbockajte, prelijte vrhnjem i staviti peći u prethodno zagrijanu pećnicu. Musaka se peče 20 – 25 min. na temp. 200 °C.
Izvor: coolinarika.com