U Beogradu se uskoro otvara "STARBAKS", ALI NA ĆIRILICI!

Kiosk
U Beogradu se uskoro otvara "STARBAKS", ALI NA ĆIRILICI!
U Beogradu će u ponedjeljak, 15. aprila, biti otvoren prvi "Starbaks", a natpis čuvenog brenda biće ispisan i ćirilicom.

U Beogradu će u ponedjeljak, 15. aprila, biti otvoren prvi "Starbaks", a natpis čuvenog brenda biće ispisan i ćirilicom.

Srbija je jedina zemlja bivše Jugoslavije gdJe je došao "Starbaks", koji je pristao da njegov logo bude ispisan na ćirilici još samo u Moskvi.Prema istom izvoru, do kraja godine u Beogradu će biti otvoreno još 10 "Stabaksovih" lokala, a natpis na ćirilici je izričit uslov koji je postavio zamjenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Gradska uprava Beograda uveliko radi na tome da svi veliki strani trgovinski lanci koji posluju u Beogradu uskoro svoje firme istaknu i na ćiriličnom pismu, a u toku su pregovori sa čuvenim lancem brze hrane "Mekdonalds", čiji će naziv uskoro takođe pisati na ćirilici.

Vesić je ranije rekao novinarima da je to još jedan primjer promovisanja ćirilice i uslov koji je postavljen kompaniji "Starbaks"."Moj uslov prilikom pregovora sa `Starbaksom` bio je da natpis, osim na latinici, bude i na ćirilici.

Ako sami ne cjenimo svoju kulturu, neće je cjeniti ni drugi", rekao je Vesić.On je istakao da grad Beograd želi da pomogne da se očuva ćirilica i da će kao grad dati konkretan doprinos, tako da će Skupština grada na današnjoj sjednici donijeti prvu konkretnu odluku s ciljem zaštite i promovisanja ćirilice, koja će se odnositi na firme.

"Pred odbornicima će se naći odluka prema kojoj će grad Beograd svim pravnim i fizičkim licima koji su zakupci poslovnog prostora u prostorijama gde je vlasnik grad Beograd dati dodatni popust od pet odsto ukoliko imaju istaknutu firmu na ćirilici", rekao je Vesić.On je najavio da će se u narednom periodu osmisliti i druge mjere iz nadležnosti grada Beograda s ciljem zaštite ćirilice.

Ne propustite