Kubanski naučnici eliminisali prenos HIV-a i sifilisa s majke na dijete

Magazin
Kubanski naučnici eliminisali prenos HIV-a i sifilisa s majke na dijete
Kuba je još jednom pokazala da je njihov sistem zdravstva nešto čemu se treba diviti i iz čega treba učiti. Naime, Kuba je postala prva zemlja koja je primila

Kuba je još jednom pokazala da je njihov sistem zdravstva nešto čemu se treba diviti i iz čega treba učiti. Naime, Kuba je postala prva zemlja koja je primila validaciju Svjetske zdravstvene organizacije zbog njihovog uspjeha u eliminaciji prenosa HIV-a i sifilisa s majke na dijete.

Iako termin "eliminacija" vodi do uvjerenja da je ovaj vid prenosa otklonjen, to neophodno nije uslov za zadovoljavanje uslova Svjetske zdravstvene organizacije. Za validaciju, zemlja mora imati manje od 50 infekcija na 100.000 rođenja za najmanje godinu dana. Kuba je imala i više nego zadovoljavajuće rezultate. U 2013. toj godini, samo dvije bebe su se rodile sa HIV-o, a pet sa sifilisom.

"Eliminacija prenosa virusa je jedna od najvećih postignuća u sferi javnog zdravstva", rekla je generalna direktorica Svjetske zdravstvene organizacije Margaret Chan, "Ovo je velika pobjeda u dugoj borbi protiv HIV-a i seksualno prenosivih infekcija, i važan korak ka generaciji bez SIDA-e."

Širom svijeta živi 16 miliona žena koje boluju od HIV-a, i svake godine 1,4 miliona žena sa HIV-om zatrudni. Mogućnost prenosa virusa je samo 1 posto, ako su anti-HIV lijekovi obezbijeđeni tokom perioda kada se beba može zaraziti - od perioda trudnoće, pa do perioda dojenja. Ako se ne tretira, šanse da će se dijete zaraziti su 45 posto.

Iako sifilis dobiva znatno manju pažnju od HIV-a, infekcija tokom trudnoće može prouzrokovati smrt djeteta u nedostatku terapije antibioticima.

Kako bi se smanjio prenos virusa sa majka na dijete, pokrenuta je inicijativa 2010. godine koja je poboljšala testiranja i tretmane za ove infekcije, te carske rezove i zamjene za dojenje. Ove usluge, koje su dio Kubinog univerzalnog zdravstvenog sistema, su implementirale brojne zemlje i demonstrativno pomažu u postizanju globalnog cilja, odnosno smanjivanja infekcija.

Dok je Kuba prva zemlja koja je primila validaciju Svjetske zdravstvene organizcije, ipak bi trebalo spomenuti da su i druge zemlje dosegle eliminacioni status prenosa infekcija.

Vjerovatno su SAD i Kanada već eliminisale prenos obje ove bolesti s majke na dijete, ali validaciju nisu tražili, istakla je Carissa Etienne, direktorica zdravstvene organizacije Pan American.

30 drugih zemalja je zatražilo validaciju, pa će se vjerovatno lista zemalja, koje su eliminisale prenos virusa s majke na dijete, ubrzo povećati.

Ne propustite