Rusija i Kina vode aktivne cyber programe protiv interesa Holandije

Svijet
Rusija i Kina vode aktivne cyber programe protiv interesa Holandije
Holandska sigurnosna služba (AIVD) upozorila je da tehnologija iz Rusije i Kine predstavlja cyber prijetnju te savjetovala vlastima da ih ne koriste. Ovo upozorenja došlo je u trenutku kada holandske vlasti razmatraju opcije u vezi s pitanjem implementacije 5G telekomunikacijske mreže u narednim godinama.

Holandska sigurnosna služba (AIVD) upozorila je da tehnologija iz Rusije i Kine predstavlja cyber prijetnju te savjetovala vlastima da ih ne koriste. Ovo upozorenja došlo je u trenutku kada holandske vlasti razmatraju opcije u vezi s pitanjem implementacije 5G telekomunikacijske mreže u narednim godinama.

U godišnjem izvještaju AIVD-a navodi se da nije poželjno da Holandija razmjenjuje informacije ili vitalne procese kako bi ovisila o hardveru i softveru koji dolazi iz zemalja koje aktivno vode cyber programe protiv holandskih interesa.

Podsjećamo, premijer Holandije Mark Rutte odbio je odbaciti moguću poslovnu saradnju s kineskim tehnološkim kompanijama uprkos tome što Sjedinjene Američke Države vrše veliki pritisak na sve zemlje Evrope da ih ne koriste, posebno se fokusirajući na najveću - kineskog giganta "Huawei".

Ne propustite