STRUČNJACI SAVJETUJU: Roditelji, ne tjerajte djecu da pojedu baš sve s tanjira

Mame i bebe
STRUČNJACI SAVJETUJU: Roditelji, ne tjerajte djecu da pojedu baš sve s tanjira
.

Trebaju li roditelji tjerati djecu da pojedu sve s tanjura, pitanje je koje često muči roditelje čija djeca znaju biti izbirljiva kada je hrana u pitanju.

Tjeranje djeteta da pojede sve nije dobar način, ističu stručnjaci, jer nemaju sva djeca jednak apetit i nekima je previše ono što je pak drugima premalo. Ako je dijete sito, ne treba ga siliti ni ohrabrivati da jede još.

Prema jednom istraživanju, prisiljavanje djece da jedu ne čini puno toga pozitivnog za njega. Istraživači sa Sveučilišta u Michiganu kažu da kad roditelji vrše pritisak na dijete u dobi od dvije, tri godine da jede, to ne utječe na njegov rast i nema utjecaj na to koliko će kasnije biti izbirljivo.

"Činjenica je da nismo pronašli vezu između vršenja pritiska tijekom jela i kasnije izbirljivosti u jelu jer izbirljivost u jelu nije nešto što je promjenjivo, baš kao što je teško ukloniti sramežljivost kod djeteta. Promijeniti izbirljivost znači da trebate promijeniti pristup, a ne vršiti pritisak na dijete", objašnjava dr. Julie Lumeng, profesorica na Klinici za pedijatriju na Sveučilištu Michigan.

"Upotreba prisile tijekom jela može uzrokovati napetost u vrijeme obroka i naštetiti vašem odnosu. Ako već morate to raditi, pobrinite se da to bude način dobar za budući odnos s vašim djetetom", kaže dr. Lumeng.

Odličan način je da djecu pitate: "Što ti kaže tvoj trbuščić?" Pitajte ih to tijekom obroka, ali i kad god vas pitaju za još hrane.

Ako su uvijek gladni, dopustite im da pojedu više. Ako, s druge strane, nisu nikad gladni, onda im dajte da jedu manje. Važno je da ih naučite jesti pravilno. Učiti ih kako moraju sve pojesti s tanjura samo da bi dobili nagradu ili desert je pogrešno.

Djeca koja slijede osjećaj sitosti i gladi razvit će naviku umjerenosti te će je vjerojatno zadržati tijekom cijeloga života.

Ne propustite