Na današnji dan prije 20 godina Srpske snage na Kosovu počinile Masakr: Ubijeno 118 osoba!

Na današnji dan prije 20 godina Srpske snage na Kosovu počinile Masakr:  Ubijeno 118 osoba!
U poslijepodnevnim satima 31. marta 1999. srpske vojne, paravojne i policijske snage opkolile su ovo selo od oko 100 kuća u općini Orahovac

U poslijepodnevnim satima 31. marta 1999. srpske vojne, paravojne i policijske snage opkolile su ovo selo od oko 100 kuća u općini Orahovac, koje su u prethodnim sedmicama udvostručile broj stanovnika koji su bili raseljeni iz drugih sela. Srpske snage okupile su mještane u polju i odvojile muškarce od žena. Ženama je rečeno da napuste selo.

Ukupno 119 muškaraca podijeljeno je u četiri grupe.

- Prva grupa bila su djeca u dobi od 13 do 17 godina. Natjerali su ih da hodaju oko 30 metara iza nas i pogubili ih. Isto se dogodilo s drugom grupom. Bilo je oko 20 vojnika s mitraljezima koji su pucali - prisjeća se Krasnići. Bečir Krasnići danas ima 79 godina i on je bio u četvrtoj grupi, posljednjoj određenoj za smrt. Rekao je da je sve bilo gotovo za sat. Posljednje čega se Krasnići, koji sada ima 75 godina, sjeća je trenutka kad je pokušao izbjeći stablo koje je bilo blizu njegovog lica dok su se ubice pripremale početi s ubijanjem i treći put.

- Ne znam jesam li izgubio svijest ili sam bio u drugom svijetu. Sjećam se samo bujice vode kada sam dopola pao u potok i tijela drugih oko mene. Bila je noć - rekao je. - U nekom trenutku sam se probudio i krenuo kroz mrtva tijela. Posljednje lice kojeg se sjećam bilo je ono 17-godišnjeg Zaima, koji je došao iz drugog sela i našao utočište u mojoj kući - rekao je.

- Hodali smo cijelu noć potokom i kroz planinu sve dok nismo došli do susjednog sela Poluže. Tek tada sam shvatio da su dva metka pogodila i mene. Do tog trenutka nisam ih osjećao. Bilo je 17:02 kada je počeo užas. Moj brat Pajazit bio je tamo. Imao je 45 godina. Vidio sam kada je pao na tlo. Vidio sam i kada su u trećoj grupi pobili moje druge rođake. Još se vidjelo - rekao je Bećir Krasnići.

Tri dana trebalo im je da u tajnosti sahrane sve žrtve, jer su srpske snage u nekoliko navrata ulazile u mjesto i pucale na ljude koji su sahranjivali mrtve.  Srpske snage su se 21. aprila vratile u Pusto Selo i iskopale svih 106 tijela bagerom.

Ne propustite