OČAJNI RODITELJI! DJEČAK JE STALNO BIO NASILAN PREMA MAJCI: Onda je njegov CRTEŽ otkrio ŠOKANTAN razlog

Mame i bebe
OČAJNI RODITELJI! DJEČAK JE STALNO BIO NASILAN PREMA MAJCI: Onda je njegov CRTEŽ otkrio ŠOKANTAN razlog
.

Na crtežu dječak stoji među roditeljima, u središtu slike. Majka je velika, a otac je nacrtan u daljini. Dječja psihologinja je rekla roditeljima da je ostao zaglavljen u fazi "mama je samo moja"

Život britanskog bračnog para Adriana (46) i Emme (37) je bio sve samo ne skladan, sretan obiteljski život. Najveći problem bio je to što nisu znali kako kontrolirati ispade bijesa svojeg 8-godišnjeg sina Ioana koji je, "kada mu je došla žuta minuta", udarao roditelje čime je stigao, psovao ih, pljuvao, čupao, grizao...

Zbog toga nisu ispaštali samo oni već i njihovo drugo dijete, starija 11-godišnja Sorrel. Dječak je znao imati takve ispade da se odlazak na spavanje ponekad za obitelj pretvarao u borbu koja je trajala satima i često završavala suzama. Bili su toliko očajni da su potražili pomoć dječje psihologice Laverne Antrobus koja na Channel 5. vodi emisiju "Violent Child, Desperate Parents" (Nasilno dijete, očajni roditelji) i pomaže roditeljima te njihovoj djeci da počnu normalnije živjeti, prenosi Daily Mail.

Pogledajte kako je to kod njih izgledalo u videu:

Psihologica ih je posjetila u njihovom domu u južnom Walesu i, iako je u svojoj karijeri vidjela sve i svašta, ostala je zapanjena koliko energije je majka Emma trošila dok je pokušavala obuzdati svojeg podivljalog sina i smiriti ga. Laverne Antrobus je pogledala crteže koje je mališan napravio dok je imao tri godine i rekla roditeljima kako bi se u njima mogao skrivati razlog takvog ponašanja.

Na crtežu on stoji među roditeljima, u središtu slike. Majka je velika, a otac je nacrtan u daljini.

348567-crtez1-ff

Rekla im je kako je dječak ostao zaglavljen u fazi u kojoj "mama pripada njemu, a tata može sjediti u kutu". Naglasila im je kako je važno i neophodno da sve rade kao tim te da će tako njegovo ponašanje biti dovedeno u kontrolu. - Kao psiholog znam da se vrlo mala djeca blisko povezuju s roditeljem suprotnog spola i to im je važno. To je apsolutno uobičajeno, ali čini se kako se u ovoj obitelji dogodilo to da mu nisu uspjeli pomoći da izađe iz te faze - objasnila je psihologinja.

Inače, Ioan je bio dobar dok je boravio u školi, ali njegovo ponašanje posve se promijenilo kada je došao kući. Bio je u stanju satima urlati na svoju majku. Očajni roditelji ispričali su kako je ponekad znao toliko snažno udarati vratima da su ostale pukotine na zidu ili je znao toliko agresivno skakati da je jednom prilikom radijator iskočio iz ležišta.

Rekli su psihologici da se osjećaju slomljeno i poraženo.

- Borimo se s njim na mnogo načina, i to je uzrokovalo toliko svađe i toliko rasprava. Ne znamo možemo li više nastaviti tako - rekla je majka Emma. Laverne im je savjetovala da se ujedine, i rade svakako kao tim. Otac mora pomagati majci kako bi dječaku pokazali da ima dva roditelja. Mora ih vidjeti kao par. Mora znati da je njegovom stajanju između njih dvoje došao kraj. Rekla im je da, ako tako nastavi, lako je moguće da će im brak završiti razvodom.

Novi režim ponašanja roditelja je rezultirao boljim ponašanjem dječaka, i to u tolikoj mjeri da su ga mogli ostaviti kod bake djeda i uživati u izlasku, po prvi put u nekoliko zadnjih godina. Sada, umjesto da Ionu dopuste da satima sjedi u svojoj sobi i gleda u računalo, izvode ga van. Zajedno voze bicikle, idu na plivanje...

Dva mjeseca nakon što im je savjetovala kako da se ponašaju, dječja psihologinja je ponovno posjetila obitelj. Emma je priznala kako je tek sad svjesna koliko su svojim ponašanjem loše utjecali na svoje dijete, koliko su nesvjesno pogoršavali stvari. Dječak je opet nacrtao svoju obitelj, no ovaj put on nije stajao u sredini između roditelja. Roditelji su sad jedno uz drugo, a pored njih stoje Ioan i njegova sestra Sorrel.

348569-crtez2-ff

Laverne Antrobus je pojasnila kako dječji crteži odražavaju kako se osjećaju. Crteži mogu psiholozima dati uvid u stanje koje vlada u obitelji i kako dijete vidi svoju ulogu u njoj.

(novi.ba/24sata.hr)

Ne propustite