Merkel: Njemačka i SAD smatraju da je Rusija prekršila sporazum o nuklearnom naoružanju

Svijet
Merkel: Njemačka i SAD smatraju da je Rusija prekršila sporazum o nuklearnom naoružanju
Njemačka kancelarka Angela Merkel kazala je danas da Savezna Republika Njemačka, kao i Sjedinjene Američke Države (SAD), vjeruje da je Rusija prekršila sporazum o nuklearnom naoružanju srednjeg dometa (INF).

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da Savezna Republika Njemačka, kao i Sjedinjene Američke Države (SAD), vjeruje da je Rusija prekršila sporazum o nuklearnom naoružanju srednjeg dometa (INF). 

Njena je izjava je u tom kontekstu zanimljiva jer na taj način indirektno daje i podršku za odluku SAD-a o izlasku iz spomenutog sporazuma koji datira iz 1987. godine.

Naime, u Njemačkoj su neki, mada ne i Merkel, oštro kritizirali Trumpovo raskidanje INF sporazuma jer je uveliko čuvao upravo Evropu od potencijalnog novog sukoba na njenom teritoriju.

Dokumentirano je kako su i SAD i Rusija kršile sporazum testirajući novo naoružanje, a naročito SAD implementacijom svog takozvanog raketnog štita na prostoru Europe. Međutim, izgleda da Merkel vidi samo jednog krivca za ovu situaciju.

Ne propustite