Fudbal: Odabrali smo najboljih 11 u posljednjih 20 godina! (FOTO)

Lifestalgija
Fudbal: Odabrali smo najboljih 11 u posljednjih 20 godina! (FOTO)
Sjećate li se igrača koji su nekada obilježavali Svjetska prvenstva? Vrijeme je da se podsjetimo najboljih jedanaest u proteklih dvadesetak godina.

Sjećate li se igrača koji su nekada obilježavali Svjetska prvenstva? Vrijeme je da se podsjetimo najboljih jedanaest u proteklih dvadesetak godina.

Oliver Kahn. Legendarni golman Njemačke reprezentacije, koji je u legende ušao i prije kraja karijere. Kahn je za svoju reprezentaciju kao prvi golman branio na Euru 2002 i 2004, te na SP-u 2002 u Japanu i Južnoj Koreji, gdje je proglašen za najboljeg igrača prvenstva. Sa reprezentacijom je osvojio Euro 1996. kao rezervi golman, te je igrao finale SP-a 2002. Četri godine je bio kapiten Njemačke reprezentacije, dok traku nije predao Ballacku nakon Eura 2004. Na klupskom nivo, dres Bayerna je nosio četrnaest godina. Sa Bayernom je osvojio osam Bundesliga, šest DFB-Pokala, jedan Uefa cup, jednu Ligu šampiona, te jedan Interkontinentalni kup. Treba reći i to da je Kahn jedan od šestorice igrača koji su skupili preko 100. nastupa u Ligi šampiona. Karijeru je završio 2008. godine.

naj1

Roberto Carlos-Teško da postojio čovjek na svijetu koji nije čuo za ovog legendarnog ljevog beka Brazilske reprezentacije i Real Madrida. Nastupio je na čak tri Svijetska prvenstva, te je jedan osvojio i to onaj 2002. godine. Za reprezentaciju je nastupio 125. puta, te je postigao 24 pogotka. 1997. godine je od strane FIFA-e proglašen za drugog najboljeg fudbalera svijeta. Za Real Madrid je odigrao jedanaest sezona, te osvojio četri Primere, tri Lige prvaka te dva Interkontinentalna kupa. Karijeru je završio 2011. godine u Ruskom Anzhiju.

naj2

Paolo Maldini. Legendarni štoper i ljevi bek Italijanske reprezentacije. Čovjek koji drži rekord po broju nastupa za Azzurre, čak je 126. puta oblačio reprezentativni dres. Odigrao je nevjerovatna četri SP-a, te tri Ep-a, ali nikada nije osvojio trofej, iako je igrao u finalu SP-a 1994. te Eura 2000. U Seriji A još uvijek drži rekord po broju nastupa (647). U Milanu je proveo čitavu karijeru te je osvojio sedam puta Seriju A, gotovo nestvarnih pet Liga prvaka, te četri Superkupa Europe. Karijeru je završio 2009. godine, kada je Milan umirovio njegov dres sa brojem 3.

naj3

Fabio Cannavaro. Nastupio je na Euru 2000, gdje je igrao finale, te na Euru 2004. gdje je Italija ispala u grupnoj fazi. Igrao je i na Svjetskim prvenstvima 1998, 2002, te 2006. gdje je kao kapitel Azzurra u svom stotom nastupu podigrao trofej prvaka svijeta. Kasnije je od strane FIFA-e proglašen za najboljeg fudbalera svijeta za tu sezonu. U klupskoj karijerije je igrao za Napoli, Parmu, Inter, Juventus te Real Madrid. Osvojio je dva Talijanska kupa, dvije Serie A, koje su Juventusu kasnije oduzete zbog "calciopolija", te je osvojio i jednu Primeru za Realom. Karijeru je završio u Al-Ahliju. 

naj4

Cafu. Fudbaler koji se može pohvaliti da ima najviše nastupa za Brazilsku nogometnu reprezentaciju(142). Odigrao je čak dvadeset i jednu utakmicu na Svjetskim prvenstvima. Jedini je fudbaler na svijetu koji je odigrao čak tri finala SP-a, te je čak dva osvojio. Najveći dio karijere proveo je u Romi (1997.-2003.), te je kasnije prešao u Milan i odigrao pet sezona gdje je osvojio jednu Seriu A, te jednu Ligu šampiona.

naj5

Zinedine Zidane. Kada govorimo o nogometašima, njega bi trebali izostaviti. On nije bio nogometaš, nego gospodin u kopačkama. Maestro, čarobnjak, majstor svih majstora, samo su neki od epiteta koji idu uz ovo legendarno ime svjetskog nogometa, ali i sporta općenito. Čovjek koji je osvojio sve trofeje koji se mogu osvojiti. Sa Francuskom reprezentacijom je bio prvak svijeta 1998, te prvak Europe 2000. Igrao je i finale SP-a 2006. u Njemačkoj što mu je bila i posljednja utakmica u karijeri. U tom klasiku od utakmice Zidane je prvo postigao pogodak za vodstvo Francuske, da bi u produžecima zaradio crveni karton čime je i završena njegova karijera. Kasnije su Francuzi izgubili na jedanaesterce od Italije. Na klupskom nivou igrajući za Cannes, Bordeaux, Juventus i Real Madrid osvojio je apsolutno sve. Seria A dva puta, Primera jednom, tri finala Lige šampiona i jedna titula, Intertoto kup, Europski Super kup dva puta, Italijanski i Španjolski super kup, te je igrao i finale Kupa Uefa sa Bordeauxom. Tri puta je bivao proglašen sa najboljeg igrača svijeta od strane FIFA-e. Karijeru je završio na SP-u u Njemačkoj 2006. godine.

naj6

Luis Figo. Magični Portugalac čije ime će cijeli svijet pamtiti godinama. Igrao je tri Eura, te dva Svjetska prvenstva. Skupio je 127. nastupa za svoju reprezentaciju te postigao 32 gola. Na klupskom nivou bio je jedan od rijetkih igrača koji su igrali za Barcelonu i Real Madrid. Prije toga igrao je za Sporting, a karijeru je završio u Interu. Osvojio je četiri Primere, četri Serie A, jednu Ligu šampiona, jedan Talijanski kup te dva Španjolska kupa. Osvojio je i UEFA Superkup, te Kup pobjednika kupova. 2000. godine je proglašen sa najboljeg igrača Europe, a 2001. za najboljeg igrača svijeta od strane FIFA-e. Karijeru je završio 2009. godine. 

naj7

David Beckham. Potpisnik ovih redova je potrošio mnogo epiteta opisujući prethodinike na ovoj listi, ali za Beckhama nije potreban nikakav epitet. Njegovo ime i prezime već predstavlja epitet. Dovoljno je reći najplaćeniji, najtraženiji, pa možda i najpoznatiji fudbaler svih vremena. Dugogodišnji kapiten Engleske nogometne reprezentacije i čovjek koji je nastupio na tri SP-a, te na dva Eura. Ubilježio je 115. nastupa za reprezentaciju i sedamnaest pogodaka. Međutim, sa Englezima nikada nije uspio da osvoji veliko takmičenje, pa čak ni do finala da stigne. Na klupskom nivou, igrajući za United, Real Madrid, Los Angeles te Paris SG osvojio je šest Premiershipa, dva FA cupa, jednu Ligu šampiona, jednu Primeru, Super kup Španije, MLS kup i ligu, te Ligue 1 sa Prisom. Karijeru je završio u maju 2013.

naj8

Rivaldo. Legendarni Brazilski nogometaš. Odigrao je 74. utakmice u deset godina za svoju reprezentaciju, te postigao 34. pogotka. Osvojio je 2002. godine sa Brazilom SP te je na tom takmičenju bio jedan od najboljih pojedinaca. Što se tiče klupske karijere, ona za Rivalda još uvijek traje, iako je napunio pune četrdeset i tri godinw. Teško je i nabrojati sve klubove za koje je igrao, ali treba spomenuti da su to između ostalog bili Barcelona i Milan. Sa svojim klubovima je osvajao mnoge trofeje. Brazilska liga, Primera u dva navrata, Copa del Rey, Euro super kup, Liga prvaka te kup Italije su samo neka od takmičenja koje je osvojio ovaj genijalni Brazilski nogometaš.

naj9

Ronaldo. Vjerovatno najbolji napadač svih vremena, iako mu je konkurencija zaista impozantna. Međutim, Ronaldo zaista zaslužuje ovaj epitet. Uz Zidana, jedini fudbaler svih vremena koji je čak tri puta osvajao FIFA-inu nagradu za najboljeg nogometaša svijeta. Najbolji je strijelac Sp-a svih vremena. Igrao je tri Sp-a, od čeka je dva puta igrao finale i jednom podigao pehar. 1998. na SP-u u Francuskoj proglašen je za najboljeg igrača prvenstva, a 2002. u Japanu i Južnoj Koreji bio je najbolji strijelac. U klupskoj karijeri, igrao je za skoro sve najbolje Europske timove. PSV Eindhoven, Barcelona, Inter, Real Madrid i Milan, samo su neki od klubova za koje je igrao Ronaldo. Osvajao je prventsvo Holandije, Brazila, Španije, tekođer je osvajao i Copa del Rey, Uefa kup, ali nikada Ligu šampiona. Karijeru je završio 2011. godine.

naj10

Gabriel Batistuta. Najbolji strijelac u historiji reprezentacije Argentine sa 56. pogodaka. Igrao je tri Svjetska prvenstva na kojima je '94. bio treći, a '98. drugi najbolji strijelac takičenja. Osvojio je dva puta Copa America, te jedan Cup Confederacija. Osvojio je i Italijanski kup i Ligu, te je bio prvi strijelac Serie A igrajući za Romu. Najbolje godine karijere proveo je u Fiorentini (1991.-2000.). Karijeru je završio 2005. godine. 

naj11

Izvor: sport24.ba

Ne propustite