HITNO UPOZORENJE! Ako imate eure u ovim apoenima, odmah ih odnesite na provjeru: Otkrivena velika štamparija lažnjaka, UGROŽENA CIJELA EUROPA

Biznis
HITNO UPOZORENJE! Ako imate eure u ovim apoenima, odmah ih odnesite na provjeru: Otkrivena velika štamparija lažnjaka, UGROŽENA CIJELA EUROPA
.

Španska nacionalna policija (Policia Nacional) otkrila je najaktivniju štampariju lažnih novčanica u Španiji uz pomoć Europola, saopšteno je danas iz evropske policijske službe.

 
Specijalizovani kriminalni lanac, sa sjedištem na Tenerifima, proizvodio je lažne novčanice u apoenima od 10 i 20 eura, donoseći bandi prihod od oko 7.500 evra mjesečno.

Operacija "Maja" počela je u julu 2018. godine, kada su istražitelji iz Istražne brigade Banke Španije primijetili značajan porast lažnih novčanica od 10 eura na Tenerifama u Španiji.

Kriminalci su novčanice koristili kao legalnu valutu u raznim preduzećima na Kanarskim ostrvima jer vlasnici nisu primijetili da su lažne. Istražitelji su primijetili da falsifikovane novčanice nisu cirkulisale samo u Španiji, već i širom Evrope.

Na dan operacije policija je uhapsila četiri osobe odgovorne za proizvodnju lažnih novčanica i izvršila pretragu jedne kuće na Tenerifima, i zaplenila štampariju za falsifikovanje novčanica od 10 i 20 eura i lične karte.

e

Zaplenjena je raznovrsna oprema za štampanje, kao što su inkdžet štampači, kompjuteri i toner i papir potrebni za štampanje novčanica. Konfiskovano je 15.500 eura u falsifikovanim novčanicama (u 10 i 20 apoena): 9.000 eura tokom pretraga na Tenerifima i 6.500 eura u slobodnom opticaju, navodi se u saopštenju.

Ovo je izuzetno opasno, čak iako niste putovali u Španiju, niti na Tenerife, jer neko ko je bio tamo i ne znajući dobio kusur u vidu lažnih novčanica koje je nemoguće primetiti golim okom, mogao je da ih donese u bilo koju zemlju Evrope i "raznese", ne znajući šta čini.

Zato, provjerite svoj "štek", budite sigurni da čuvate pravi novac.

(Novi.ba/Tanjug)

Ne propustite