Europske berze blago porasle

Biznis
Europske berze blago porasle
.

Na europskim su berzama jutros cijene dionica blago porasle, drugi dan zaredom, no trguje se oprezno zbog naznaka usporavanja rasta najvećih svjetskih gospodarstava.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 9,45 sati u plusu 0,2 posto, ojačavši drugi dan zaredom. Londonski FTSE indeks ojačao je jutros 0,20 posto, na 7.210 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,15 posto, na 11.441 bod, a pariški CAC 0,10 posto, na 5.313 bodova.

Ulagače je ponešto ohrabrio jučerašnji rast burzovnih indeksa na Wall Streetu, što se zahvaljuje rastu energetskog sektora i oporavku financijskog sektora, nakon što je danima bio pod pritiskom.

Ulagači oprezni i zbog Brexita

Ulagače je ohrabrio i rast prinosa na 10-godišnje američke obveznice, čime su se odmaknuli od najnižih razina od prosinca 2017. godine.

Ulagače, naime, već danima zabrinjava tzv. inverzija krivulje prinosa na američke obveznice, pri čemu se dugoročni prinosi kreću ispod kratkoročnih.

Ako se takva kretanja nastave neko vrijeme, to bi značilo da bi u idućih godinu dana do dvije godine američko gospodarstvo moglo uroniti u recesiju.

Takva su kretanja na tržištu obveznica prethodila svakoj recesiji u posljednjih 50 godina.

Ulagači su oprezni i zbog niz posljednjih makroekonomskih podataka koji ukazuju na usporavanja rasta drugih najvećih svjetskih gospodarstva, od Kine do eurozone i Japana, kao i zbog neizvjesnosti u vezi Brexita.

I na azijskim su burzama jutros cijene dionica blago porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9,45 sati bio u plusu 0,1 posto.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks oslabio 0,2 posto, na 21.378 bodova.

Ne propustite