VRTLARI OTKRILI SAVJET KAKO DA UZGOJITE JAGODE NA BALKONU: Urod će biti toliki da nećete znati šta ćete s njima!

Sve za dom
VRTLARI OTKRILI SAVJET KAKO DA UZGOJITE JAGODE NA BALKONU: Urod će biti toliki da nećete znati šta ćete s njima!
.

Malo je onih koji ne uživaju u preukusnim jagodama i ne možemo zamisliti proljeće bez njih.

Dobra vijest je što za uzgoj jagoda ne morate imati veliki prostor, može vam poslužiti čak i samo jedna tegla na balkonu.

Ovaj način sjetve gotovo 100 posto garantuje uspjeh.

f1531ea8-cbb5-4d27-83d0-898b47d880f2jpg-5772446ca7815-630x390c

Prvi korak je nabava sjemena jagode. Za nekoliko desetaka sadnica jagoda bit će dovoljan samo jedan plod. Naime, žućkaste tačkice na površini ploda zapravo su sjeme jagode i vrlo se lako vade čačkalicom. Sjeme možete sakupiti na takav način ili kupiti gotov paketić u nekom od vrtnih centara. Nakon vađenja sjeme treba ostaviti nekoliko sati na papirnatom ručniku kako bi se osušilo. Za to vrijeme pripremite plastičnu posudu s poklopcem i čisti papirnati ručnik. Sjeme valja rasporediti po površini papira u posudi i dobro ga navlažiti ručnom prskalicom te zatvoriti u posudu.Zatvorenu posudu postavite uz prozor jer sjeme jagode najbolje klija upravo na svjetlu. U sljedećim danima potrebna je svakodnevna provjera posude jer se papir u njoj ne smije osušiti.

vadenje-sjemena-iz-jagode1

Nakon desetak dana sjeme će proklijati i pojavit će se prvi listići.

Za sadnju koristite kvalitetan supstrat fine strukture te na površini čačkalicom napravite sitne udubine. U njih oprezno položite naklijano sjeme tako da listići izviruju iz supstrata. Treba napomenuti da sve sjeme neće istodobno proklijati pa se sadnja odvija u nekoliko navrata.

sjeme-klijanje

Kako su jagode biljke koje vole toplinu i vlagu, u sljedećih nekoliko tjedana osigurajte im dovoljno tekućine i minimalno osam sati dnevnog svjetla za kvalitetan rast. Već za tri do četiri mjeseca te iste biljčice će toliko napredovati da će biti spremne za presađivanje na otvoreno, a do jeseni će dati i plodove.

jagode-sadnja2

Prve cvjetove valja ukloniti jer će tako biljka svoju snagu usmjeriti na ukorjenjivanje, a ne na stvaranje plodova, što je vrlo važno u prvoj godini uzgoja. Vrijeme sadnje jagoda u vrtu nekako uvijek povezujemo s proljećem, ali ono ovisi o podneblju u kojem živimo. Tako se u priobalju jagode zapravo sade u jesen, a u kontinentalnom dijelu u proljeće. 
Ne zaboravite sadnice tijekom proljeća zaštititi agrotekstilom, naročito u vrijeme cvatnje, jer mraz može oštetiti stvaranje plodova.

jagoda-biljke


A mjesto sadnje?

Jagode su biljke koje vole toplinu pa je idealno mjesto za njihovu sadnju na uzdignutim gredicama ili humku. Ponajviše zato što je tlo u njima toplije i ne zadržava vodu kao u klasičnim gredicama.

jagoda-sadnica1
 
Što je sa štetočinama i bolestima?

Ni zečevi, ni ptice ne mogu odoljeti ovim poslasticama, zato u blizini jagoda posadite kadife. One će svojim mirisom tjerati zečeve, a bujnim rastom djelomično skrivati plodove od ptica.
 Djelotvornijim načinom borbe protiv bolesti pokazala se seoba sadnica svake dvije do tri godine na drugo mjesto u vrtu.

 

A prihrana?

Preporučljivo je jagode prihranjivati specijaliziranim gnojivima, i to svakih mjesec dana tijekom vegetacije. Ako ste kavopija, ne ustručavajte se talog kave posipati oko sadnica jer i jagode vole kavu, odnosno dušik koji će im pomoći u stvaranju kvalitetnih listova.

(Novi.ba/jutarnji.hr)

Ne propustite