Nosite li djevojčicu ili dječaka: Može li se po obliku stomaka znati spol djeteta?!

Mame i bebe
Nosite li djevojčicu ili dječaka: Može li se po obliku stomaka znati spol djeteta?!
.

Neki ljudi vjeruju da je moguće odrediti spol budućeg djeteta na osnovu oblika stomaka trudnice.

Teorija ide ovako: ako se stomak poveća samo prema naprijed, to je dječak, ali ako postaje veći sa svih strana, onda je djevojčica. Iako je to popularna teorija, to nije tačno, ili barem, to nije dokazano nikakvim naučnim istraživanjima. Oblik i veličina trbuha ovisi o tome koliko je žena visoka ili niska i nekih drugih čimbenka.

trudnoca

Ipak ako ste radoznali možda vas ova studija, objavljena u časopisu Brain, Behaviour and Immunity između spola bebe u trbuhu i maminog imuniteta. Istraživači su pratili 80 trudnica i nakon porođaja su gledali jesu li žene pokazale različite razine imunoloških markera nazvanih citokina, na temelju spola bebe u trbuhu.

Vodeća istraživačica u studiji, Amanda Mitchell, kaže da, iako istraživanje nije otkrilo tražene razlike, otkrilo je nešto još fascinantnije. "Dok žene nisu pokazale razlike u razinama citokina u krvi na temelju fetalnog spola, otkrili smo da imunološke stanice žena koje nose ženske fetuse proizvode proupalnije citokine kada su izloženi bakterijama", rekla je Mitchell.

trudnoca

To znači da su žene koje su nosile djevojčice pokazale pojačani upalni odgovor kada im je imunološki sustav bio napadnut, u usporedbi sa ženama koje su nosile dječake.

Jedna žena uključena u studiju, sada majka dvoje djece, u studiji je bila trudna s curicom. Kao dijete, bila je sklona alergijama koje su s godinama nestale, no kad je zatrudnjela s kćeri, sve su se vratile.

trudnica

Iako mnoge žene doživljavaju simptome slične alergijama tijekom trudnoće, ono što je učinilo njezin slučaj posebnim jest da ništa od tih simptoma nije imala u prvoj trudnoći, kad je nosila sina.

trudnica

Prekomjerne upale pridonose simptomima vezanima uz razne bolesti, kao što su bolovi i umor, ali mogu i pogoršati simptome nekih medicinskih stanja, poput astme.

Ne propustite