Kadaif- tradicionalna poslastica
Pripremite brzo i lako ovu vrhunsku tradicionalnu poslasticu.
Sastojci:
– 500 g sirovog kadaifa
– 200 g maslaca
– 100 g oraha u jezgru i grožđice
– 500 g šećera (za agdu, sa 1 litrom vode)
– vanilin šećer
– limun
Priprema:
Sirov kadaif se slaže u maslacem namazanu tepsiju. Između dva sloga sirovog kadaifa staviti orahe, rozine i grumenčiće(kriške, tanke) maslaca. Tako pripremljen kadaif staviti u rernu i peći.
Za to vrijeme pripremiti preljev – agdu. 500 g šećera staviti u 1 l vode i kuhati. Pri vrenju kašikom skinuti pjenu, te pustiti da vrije dok se ne dobije srednje gusta agda kojoj treba dodati sok od limuna ili kriške, i vanilin šećer.
Mlak kadaif lagano preliti mlakom agdom. Niti kadaif, niti agda ne smiju biti vrući. Ohlađen kadaif se reže na kocke.
Izvor: najboljirecepti.com