Značajan uspjeh: IZVOZ LJEKOVITOG BILJA, ŠUMSKIH PLODOVA I MEDA IZ BIH 39 MILIONA KM

Biznis
Značajan uspjeh:  IZVOZ LJEKOVITOG BILJA, ŠUMSKIH PLODOVA I MEDA IZ BIH 39 MILIONA KM
Prošle godine u sektoru ljekovitog bilja, šumskih plodova i meda iz Bosne i Hercegovine izvezeno je proizvoda u vrijednosti od 39 miliona KM, dok je uvoz iznosio 17 miliona KM i za 55 posto je veći nego 2017. godine.

Prošle godine u sektoru ljekovitog bilja, šumskih plodova i meda iz Bosne i Hercegovine izvezeno je proizvoda u vrijednosti od 39 miliona KM, dok je uvoz iznosio 17 miliona KM i za 55 posto je veći nego 2017.  godine.

Potvrdio je to zamjenik šefa projekta USAID/SWEDEN FARMA II Feđa Begović na današnjoj prezentaciji Analize razmjene za 2018. godinu – sektor ljekovitog bilja, šumskih plodova i meda. Ističe da pokrivenost uvoza izvozom i dalje iznosi visokih 235 posto, što znači da se na 1 KM uvoza izveze 2,35 KM.

- U strukturi razmjene na obje strane dominiraju šumske gljive, kojih smo u prošloj godini izvezli u vrijednosti od 20, 5 miliona KM. Najviše izvozimo suhe gljive (11,3 miliona KM), zatim svježe (6 miliona KM) i smrznute (3 miliona KM) – kazao je Begović dodajući da su ključna tržišta zemlje Evropske unije, gdje dominiraju prije svega Švicarska, Italija i Njemačka - konstatovao je Begović.

Unatoč navedenom smanjenju ukazao je da su izvoznici eteričnih ulja kroz izlaganja na međunarodnim sajmovima plasirali svoje proizvode na čak 35 tržišta širom svijeta. Također, Analiza je pokazala da se na 1 kilogram meda izvezenog iz BiH uveze čak 30,5 kilograma.

Zahvaljujući izvozu na tržišta zemalja Bliskog istoka, za izvozni med postignuta je prosječna cijena od 18,58 KM, dok se kilogram uvoznog meda, uglavnom iz Srbije i Hrvatske, plaća u prosjeku 7,43 KM.

Ne propustite