Ukusna krem paradajz supa

Kuharica
Ukusna krem paradajz supa
Pripremite ukusnu i laganu supu
Pripremite ukusnu i laganu supu

Sastojci

  • 2 glavice crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 1/2 stabljike celera
  • 1/2 korena peršuna (ako je veći)
  • 1 šargarepa
  • 1 konzerva (800ml) paradajz pelata
  • 1 puna kašičica smeđeg šećera
  • 300 ml vode (ili povrtnog temeljca)
  • 1 kašičica vegete
  • 2 suva lovorova lista
  • 4 veća lista svežeg bosiljka
  • po ukusu bibera, suvog peršuna, majčine dušice

Priprema

  1. Crni luk sitno iseckati pa dinstati 10ak minuta na par kašika ulja (ja koristim ulje od semenki grožđa). Dodati pasirani beli luk i dinstati par minuta, dok beli luk ne pusti svoju aromu :)
  2. Zatim dodati sitno seckanu šargarepu, koren peršuna i celer. Šerpu poklopiti, smanjiti vatru i dinstati nekih 15ak min uz povremeno mešanje.
  3. Dodati paradajz pelat, malo ga izgnječiti varjačom, pa dodati šećer, vegetu, lovorov list i biber. Naliti vodu, pojačati vatru da proključa, a kad proključa, smanjiti vatru, poklopitišerpu i ostaviti da se krčka nekih 20-30 minuta, dok korenasto povrće ne omekša.
  4. Pred kraj kuvanja, izvaditi listove lovora i dodati sveže listove bosiljka.
  5. Zatim supu ispasirati ručnim blenderom, procediti kroz cedku kako bi se rešili sitnih semenki paradajza.
  6. U ovako pripremljenu supu dodati suvi peršun i majčinu dušicu po ukusu. Ako čak imate sveže, dodajte ih zajedno sa bosiljkom.

Posluživanje

  • Poslužiti uz krutone ili zapečene bruskete predhodno premazane puterom, belim lukom i peršunom 

Izvor: coolinarika.com

Ne propustite