Ukusna krem paradajz supa
Pripremite ukusnu i laganu supu
Pripremite ukusnu i laganu supu
Sastojci
- 2 glavice crnog luka
- 2 čena belog luka
- 1/2 stabljike celera
- 1/2 korena peršuna (ako je veći)
- 1 šargarepa
- 1 konzerva (800ml) paradajz pelata
- 1 puna kašičica smeđeg šećera
- 300 ml vode (ili povrtnog temeljca)
- 1 kašičica vegete
- 2 suva lovorova lista
- 4 veća lista svežeg bosiljka
- po ukusu bibera, suvog peršuna, majčine dušice
Priprema
- Crni luk sitno iseckati pa dinstati 10ak minuta na par kašika ulja (ja koristim ulje od semenki grožđa). Dodati pasirani beli luk i dinstati par minuta, dok beli luk ne pusti svoju aromu :)
- Zatim dodati sitno seckanu šargarepu, koren peršuna i celer. Šerpu poklopiti, smanjiti vatru i dinstati nekih 15ak min uz povremeno mešanje.
- Dodati paradajz pelat, malo ga izgnječiti varjačom, pa dodati šećer, vegetu, lovorov list i biber. Naliti vodu, pojačati vatru da proključa, a kad proključa, smanjiti vatru, poklopitišerpu i ostaviti da se krčka nekih 20-30 minuta, dok korenasto povrće ne omekša.
- Pred kraj kuvanja, izvaditi listove lovora i dodati sveže listove bosiljka.
- Zatim supu ispasirati ručnim blenderom, procediti kroz cedku kako bi se rešili sitnih semenki paradajza.
- U ovako pripremljenu supu dodati suvi peršun i majčinu dušicu po ukusu. Ako čak imate sveže, dodajte ih zajedno sa bosiljkom.
Posluživanje
- Poslužiti uz krutone ili zapečene bruskete predhodno premazane puterom, belim lukom i peršunom
Izvor: coolinarika.com