Toyota i japanska svemirska agencija idu zajedno na Mjesec

Biznis
Toyota i japanska svemirska agencija idu zajedno na Mjesec
.

Toyota i japanska svemirska agencija udružit će snage na zajedničkoj misiji istraživanja Mjeseca, pri čemu će zadaća proizvođača automobila biti razvoj specijalnog vozila za kretanje po Zemljinom satelitu, izvijestili su dužnosnici i mediji.

Time će se Toyota na velika vrata uključiiti u aktivnosti istraživanja svemira nakon što su već razvili malog robota za potrebe Međunarodne svemirske stanice.

„Planiramo surađivati s Toyotom u misiji istraživanja Mjeseca”, rekao je glasnogovornik Japanske agencije za istraživanje svemira (JAXA).

Iduće sedmice doznat ćemo detalje

JAXA i Toyota objavit će pojedinosti projekta sljedećeg tjedna na tokijskom simpoziju koji organizira svemirska agencija, dodao je.

Iz Toyote su potvrdili kako planiraju najaviti zajednički projekt s JAXA-om „o mobilnosti i istraživanju svemira”, ali nisu htjeli navesti detalje.

Novinska agencija Jiji Press izvijestila je kako se od Toyote očekuje da u suradnji s agencijom razvije „metodu mobilnosti” koja će se koristiti u misiji na površini Mjeseca.

Misija je sastavni dio obnovljenog globalnog interesa za Mjesec, kojeg se ponekad naziva Zemljinim „osmim kontinentom”. Bit će pokrenuta 50 godina nakon što su američki astronauti prvi puta stupili na površinu Zemljinog prirodnog satelita.

NASA pak namjerava do 2024. godine spustiti na Mjesec bespilotno vozilo a misije s ljudima trebale bi uslijediti nakon toga.

Do sada su samo Rusija, SAD i Kina prešle udaljenost od 384.000 kilometara i spustile svemirske letjelice na površinu Mjeseca. Krajem veljače Izrael je također lansirao letjelicu koja bi na Mjesec trebala sletjeti 11. travnja.

Japan je 2017. godine najavio da planira poslati na Mjesec astronauta negdje 2030. godine.

Ne propustite