TRENER TAJLANDSKOG BOKSA SRĐAN BAŠIĆ ZA NOVI.BA: Muay Thai borbe u BiH prvi put po pravilima WMF-a

Borba
TRENER TAJLANDSKOG BOKSA SRĐAN BAŠIĆ ZA NOVI.BA: Muay Thai borbe u BiH prvi put po pravilima WMF-a
Na turniru borilačkih vještina „Superfight Series“, koji će biti održan u septembru u Tuzli, osim MMA i K1 borbi, bit će održani i mečevi tajlandskog boksa (Muay Thai), prvi put po pravilima Svjetske federacije tajlandskog boksa (World Muaythai Federation - WMF) u Bosni i Hercegovini.

Trener tajlandskog boksa u sarajevskom Klubu borilačkih vještina (KBV) „Sparta“ Srđan Bašić pojasnio je u razgovoru za Novi.ba da će Muay Thai borbe biti u poluprofesionalnoj konkurenciji te da je ovo takmičenje „pozivnog i profesionalnog tipa“. 

- Osim toga, bh. Muay Thai klubovi dobili su poziv za učestvovanje na Svjetskom prvenstvu u tajlandskom boksu koje organizira WMF, a bit će održano od 12. do 20. marta u Bangkoku. Međutim, nažalost, odlazak naših takmičara na ovo prestižno prvenstvo neće biti moguć zbog nedostatka finansijskih sredstava, iako smo pokušali pronaći nekoga van BiH ko bi nam pomogao - pojašnjava sarajevski trener. 

Trener „Sparte“, koji je odnedavno i predsjednik/predstavnik WMF-a u BiH, pojašnjava kako su ostvarili kontakt sa WMF-om i kaže da se to se desilo uz posredstvo predsjednika WMF-a Njemačke, Erola Lukovića.

- Luković je dobio zaduženje da stupi u kontakt s klubovima Muay Thaija u BiH. Kontaktirao me je preko Facebook-a, a potom je došao u Sarajevo i posjetio „Spartu“, koji je jedini klub u glavnom gradu BiH u kojem se može trenirati tajlandski boks - ističe Bašić.

Kaže da su generalno razgovarali o tajlandskom boksu u BiH, istorijatu kluba te načinima na koje bi mogli ostvariti saradnju. Nakon Lukovićevog povratka u Njemačku i razgovora s predsjednikom WMF-a Akachaiem Chantosom, sarajevskom treneru ponuđena je pozicija predstavnika/predsjednika WMF-a u BiH, što je on, bez dvoumljenja, prihvatio.

 - Sada, kada je saradnja uspostavljena, krećemo s promocijom tajlandskog boksa u BiH, a dokaz tome su i Muay Thai borbe po pravilima WMF-a na turniru u Tuzli - ističe trener "Sparte"

muay-thai-6

Foto: KBV "Sparta" 

Napomenuo je da tajlandski boks u BiH još uvijek ne uživa popularnost koju ima u Sloveniji, Srbiji ili Hrvatskoj, koja ima i svoju Muay Thai reprezentaciju. U Hrvatskoj, naprimjer, ima oko 20 klubova koji se takmiče u ovoj borilačkoj vještini, dok ih u BiH ima samo tri koji Muay Thai imaju kao matični sport. 

- Tajlandski boks, koji je u međuvremenu priznat kao punopravni olimpijski sport, sigurno zaslužuje više pažnje. Nastojat ćemo popularizirati ovu borilačku vještinu u BiH, a to ćemo, zajedno s još nekim klubovima u BiH, pokušati uraditi kroz organizaciju učeničkih i trenerskih seminara i edukacija. Nadam se da ćemo, sada uz saradnju WMF-a, u tome i uspjeti - naglasio je. 

Za tajlandski boks, Bašić, koji je bivši profesionalni borac, kaže da je fizički i mentalno prilično zahtjevan.

- Muay Thai fizičkim naporom ujedno jača i karakter. Mečevi su isključivo „full contact“, bez obzira da li su amaterski ili profesionalni. Razlika je samo u zaštitnoj opremi, pa tako amateri koriste kacige, štitnike za noge i rukavice, a za mlađe tu je opciono prsluk pancir te štitnici na laktovima - pojasnio je.

muay-thai-5 

Foto: KBV "Sparta" 

Bašić je, inače, majstor jiu jitse, karatea, kick boxa, Kru - muay thaija, instruktor krav maga te bivši profesionalni borac u tajlandskom boksu. Član je Akademije borilačkih vještina BiH, International Balkan Budo Academy, World Alliance of Martial Arts, a borilačkim vještinama bavi se više od 20 godina.

Tajlandski boks je drevna borilačka vještina nastala prije 2.000 godina u Kraljevini Tajland, a kasnije se proširila na ostatak svijeta. Muay Thai je nacionalni sport Tajlanda, a naziva se još i umjetnost osam udova, jer se u borbi koristi osam "oružja", odnosno šake, koljena, laktovi i potkoljenice.

Fizička snaga koju daje Muai Thaija je neosporna, i zbog toga mnoge teretane širom svijeta uključuju tajlandski boks u svoje programe, pomažući ljudima da smršaju, nauče samoodbranu i ojačaju samopouzdanje.

 

Ne propustite