DOLAZI VAM VELIK RAČUN ZA STRUJU? Uz ovaj TRIK smanjićete potrošnju ZA ČAK 30 POSTO!

Sve za dom
DOLAZI VAM VELIK RAČUN ZA STRUJU? Uz ovaj TRIK smanjićete potrošnju ZA ČAK 30 POSTO!
.

Jeste li znali da pravilnim korištenjem električnih aparata itekako možemo utjecati na iznos računa za električnu energiju.

U nastavku pogledajte kako da uštedite na računima za struju, i do 30 posto.

Bojler je jedan od najvećih potrošača električne energije u domaćinstvu, te je jako važno koristiti ga pravilno. Za jedan sat rada bojler snage dva kilovata potroši dva kilovat-sata, a na mjesečnom nivou (ako svaki dan radi po dva ipo sata) potroši 150 kilovat-sati. Da biste uštedjeli na toploj vodi, podesite termostat na bojleru između 50 i 60 stepeni Celzijusovih. Pregrijavanje vode do 75 ili 85 stepeni utiče na brzo propadanje kazana, stvaranje kamenca i uvećane potrošnje struje. Naime, voda zagrijana na 75 stepeni se brže hladi, pa je potrebno češće uključivanje bojlera. Ukoliko se prilikom uključivanja bojlera ne čuje ništa, odnosno radi bešumno, znači da nema kamenca i da je bojler potpuno ispravan. Ukoliko se čuje šum znači da se u bojleru nataložio kamenac. Tada treba otvoriti bojler, izvaditi grijač i očistiti ga. Kamenac je istovremeno i termoizolator, pa se potrošnja struje poveća za oko 20 odsto.

bojler


Kuhinjski uređaji poput frižidera i šporeta čine veliki udio u mjesečnoj potrošnji struje. Za početak, savjet je da se ova dva aparata ne drže jedan pored drugog jer tako frižideru treba manje vremena za hlađenje. Termostat u frižideru podesite na temperaturu od tri do pet stepeni. Ukoliko nemate samootapajući frižider obavezno čistite led redovno i u njega skladištite dobro ohlađenu hranu u šerpama sa poklopcem. Ekonomično korištenje šporeta podrazumijeva korištenje adekvatnog posuđa. Ringla troši 1,5 do 1,8 kilovat-sati za sat vremena, a rerna do četiri. Šerpa bi trebalo da bude iste veličine kao ringla, a prilikom spremanja hrane posudu uvek poklopite. Ukoliko koristite rernu, izbjegavajte da otvarate često vrata, jer se tako smanjuje temperaturu za oko 15 stepeni.Ukoliko se grijete na TA peć, uključujte je noću, kada je niža tarifa jer je jeftinija čak tri puta od dnevne. Grejalice i druga grijna tijela koja ne akumuliraju toplotu se ne preporučuju i spadaju u najneekonomičnije potrošače jer troše po nekoliko kilovata na sat a odaju toplotu samo dok su uključeni. Važno je da prije svega izaberete grijna tijela koja imaju termostat. Ako koristite klima-uređaj za hlađenje, vodite računa da razlika između spoljašnje i unutrašnje temperature ne bude veća od pet do 10 stepeni.

frizider

Kupite dihtung trake i postavite ih na prozore. Ogroman procenat toplote se gubi upravo zbog lošeg dihtovanja stolarije. Jedna od najboljih varijanti izolacije je oblaganje svih spoljnih zidova stiroporom ili stirodurom debljine dva centimetra. Potom se lijepi gips karton - ovo je relativno jeftin i vrlo efikasan način uštede energije. Kada je riječ o kvalitetu stolarije, drvena je najslabija kada je riječ o očuvanju toplote. Provjerite da li je git ispucao i da li je potpuno nestao, da li je drvo oštećeno, istrulilo, a sve to se može sanirati kitom za drvo, a zatim upotrebom farbe.

open-window

Mašina za veš za sat vremena potroši jedan do dva kilovata, a obično radi dva do tri sata. To znači da ako je uključujete svakog drugog dana, mjesečno potrošite do 90 kilovat-sati. Ukoliko želite da uštedite struju na pranju veša, uključujte je poslije ponoći, nemojte da koristite predpranje ako ne morate i birajte kraće programe. Kada je riječ o mašini za sudove , uključujte je tak onda kada je napunite do maksimuma. Izbjegavajte programe sa visokim temperaturama  i uključujte je poslije ponoći, kada je niža tarifa. Potrošnju struje značajno ćete smanjiti ukoliko umjesto sijalica koristite neonsku rasvjetu. Obična sijalica od 100 vati potroši 30 kilovat-sati mjesečno, ako radi deset sati dnevno, a štedljiva samo šest kilovat-sati. Zamenite standardne sijalice (snage 60, 75, 100 vati) led sijalicama, posebno na mjestima gde se one dugo koriste, kao što su kuhinja i dnevni boravak. Led sijalice troše 10 puta manje struje od običnih, a traju i više od pet godina. Obična sijalica traje nekoliko mjeseci. Iako su led sijalice pet puta skuplje, isplati se jer je ušteda struje znatno veća od te razlike u cijeni.

maxresdefault

Isključite sve aparate (Televizor, punjač za telefon, računar) kada ih ne koristite i iz zida izvucite kablove jer transformatori, na primjer, troše struju i kada ne punite telefon. Skrinsejveri na monitoru računara troše istu količinu energije kao kada se na računaru nešto radi. Bolje je da računar isključite kad god ne radite na njemu. Ako vam nije potreban veliki desktop, izaberite laptop - on je veći štediša energije. Ako ste u prilici da kupite nove kućne aparate, birajte one koji na sebi imaju oznaku A ili A+ klase, jer to znači da spadaju u grupu energetski štedljivih aparata.

Ne propustite