Domaća pogača
Razmazite svoja nepca
Sastojci:
- 0.5 l mlijeka
- pola vrećice kvasca
- 1 kg brašna
- kašičica soli
- 8 kašika ulja
- 3 jaja
- 1 margarin
- prstohvat šećera
Priprema:
I mlako mlijeko staviti pola vrećice kvasca, šećer, kašiku brašna, pa ostaviti na sobnoj temperaturi dvadesetak minuta da naraste. Zatim to zamijesiti s 1 kg brašna, kašičicom soli, 6 kašika ulja i dva jaja pa mijesiti dok se tijesto više ne lijepi za ruke. Tijesto razvući u koru debljine prsta, pa na nju razmazati jedan cijeli margan ( margarin možete prvo i naribati, da bi ga lakše razmazali). Nakon toga koru zaviti u roladu, pa je izrezati na desetak dijelova. Ove razrezane komade okrenuti za 90 stepeni i tako slagati u podmazanu ( 1 kašika ulja) pliticu. Pokriti krpom i ostaviti tako da narastu oko 45 minuta. Onda premazati odozgo jednim razmućenim jajem i staviti u rernu zagrijanu na 220 stepeni da se pogača peče oko pola sata. Na kraju isključiti rernu i ostaviti pogaču još desetak minuta u njoj.