Od 1. razreda srednje škole išla na izlivanje akrilskih noktiju: Nakon 4 godine je priminetila OVU STVAR NA PALCU i uslijedila je STRAŠNA VIJEST

Zanimljivosti
Od 1. razreda srednje škole išla na izlivanje akrilskih noktiju: Nakon 4 godine je priminetila OVU STVAR NA PALCU i uslijedila je STRAŠNA VIJEST
.

Kada je proglašena za najljepšu djevojku prošle godine, niko nije znao borbu kroz koju je prošla.

Te 2016. godine Karolina Jasko, Mis savezne američke države Ilinois imala je samo 18 godina i strašnu dijagnozu - rak kože. Završavala je srednju školu i brinula klasične tinejdžerske brige, a onda je, prilikom posjete manikiru, saznala užasavajuću vijest.

Manikirka je, naime, primijetila crnu vertikalnu liniju na njenom palcu. Karolina je otišla na standardnu korekciju svojih akrilskih noktiju, ne sluteći šta će tom prilikom saznati.


Inače, ova djevojka nokte radi od početka srednje škole.

- Stavljala sam akril jednom mjesečno i nikada nisam vidjela problem u tome - kaže ona za "Buzzfeed".

Ljekari, kaže ona, nisu bili sigurni koliki je dio palca pogođen rakom te je postojala ozbiljna mogućnost da dođe do amputacije palca.

- Na svu sreću, prošla sam samo sa odstranjivanjem matriksa, zaduženog za proizvodnju ćelija koje formiraju nokatnu ploču. To znači da nikad neću moći da imam nokat na palcu, ali zahvalna sam što sam prošla tako jeftino. Da mi rak nije tako rano dijagnostikovan, stvari bi bile mnogo gore - kaže Karolina.


Njen rak je, kaže, vjerovatno uslovljen genetikom, ali svakako su mu doprinijeli i UV zraci kojima je izlagala palac prilikom posjetama manikira, pa se javio ranije nego što bi da nije nadograđivala nokte.

Ožiljci koji su joj ostali u početku su joj izazivali osjećaj stida.

- Mislila sam da svi gledaju u moj palac, a i nisam željela da se ljudi zgražavaju pa sam uvijek nosila povez preko njega - kaže ona. A ožiljke ima i na preponama, leđima i ruci. Odatle je skidala kožu koja je potom prebačena na palac. Ožiljak na grudima je od biopsije.


Kada je, kaže, dodjeljena titula Mis Ilinoisa, riješila je da pažnju javnosti iskoristi kako bi progovorila o štetnosti UV zračenja i podigla svijest o melanomu.

t
- Takođe koristim priliku da djevojčicama upuitim poruku da ne smijju da se stide sebe i svojih nesavršenosti. Svi smo lijepi na svoj način i moramo da se osjećamo lagodno u svojoj koži. I ja sama pokušavam da naučim to, i pozivam ljude da mi se pridruže u misiji - poručuje ona.

Ne propustite