OVAJ ČOVJEK JE ČUO KAKO PUCAJU NA GAČIĆA I ODMAH JE ISTRČAO: Ponio je pušku, A ONDA NJIH UGLEDAO (FOTO)

Aktuelno
OVAJ ČOVJEK JE ČUO KAKO PUCAJU NA GAČIĆA I ODMAH JE ISTRČAO: Ponio je pušku, A ONDA NJIH UGLEDAO (FOTO)
.

U toku je uviđaj na lokalitetu Medvjedice, gdje je danas u razmjeni vatre sa specijalcima MUP-a Kantona Sarajevo likvidiran Edin Gačić.

gacic

Zijad Beganović, zvani Rojnik, lovac iz Toplica, koji važi za lokalnu legendu, ispričao je iz svoje perspektive za "Faktor" šta se danas, ali i prethodnih dana dešavalo.

1

Foto: Avaz.ba

- Bio sam tu u selu Toplice, od prvog dana u*istva učestvovao sam u potrazi. Danas oko četiri sata čuo sam pucnje, kratke rafale. Imam vikendicu tu u selu i odmah sam sletio sa puškom dole do autoputa. Tu sam sreo specijalce, kada su me vidjeli pitali su me sta je bilo. Rekao sam im da sam cuo 10- 15 kratkih rafala, oni nisu čuli bili su u džipu. Za nekoliko minuta javili su da je u*ijen - kaže Beganović.

Na upit zašto je ponio pušku, kazao je da "bi ga on u*io da nisu oni".

edingacicfb

- Nisam se ja bojao njega, niti bilo čega, ali mi je drago da je ovo završeno - kazao je Rojnik.

Na vanrednoj pres-konferenciji nakon lik.vid.acije Edina Gačića obratili su se premijer KS Edin Forto, ministar MUP-a KS Admir Katica kao i komeasr MUP-a KS Mevludin Halilović.

Premijer KS Edin Forto kazao je da je na pronalasku Gačića radilo preko 1.200 policijskih službenika. 

POLICIJA JE SINOĆ TRAŽILA GAČIĆA, PA OVOJ ŽENI POKUCALA NA VRATA: Otišli su u podrum, A ONDA UGLEDALI NJIH!

1

"Želim se zahvaliti svim policijskim službenicima, građanima koji su zadržali mirnoću, nastavili sa svojim životima onako kako smo ih zamolili", kazao je Forto.

Ministar Katica također se zahvalio građanima i policijskim službenicima.

"Edin Gačić više nije sigurnosna prijetnja po građane KS i presretan sam zbog toga. Želim da se sjetim prije svega porodice pre*inulog Sultanića u Konjicu i našeg pre*inulog policajaca. Želim iskazati zahvalnost građanima koji su bili na usluzi, što imaju povjerenja u MUP i Vladu KS koja je uložila maksimalne napore, FUP-u, OSA-i, SIPA-i i svim drugim kantonalnim ministarstvima. Ovo je najmasovnija potraga, ne pamtim kada je u zadnje vrijeme bila. Urodila je plodom, zaboravili smo svi na naše nadležnosti i presretan sam da smo s tim završili", naveo je Katica.

gacic3

Komesar Halilović iznio je detalje o samoj akciji.

"Mi smo već 10. februara podnijeli izvještaj kantonalnom Tužilaštvu protiv osobe koja je izvršila u*istvo i na osnovu dokaza smo imali rasvijetljeno ovo krivično djelo. Sinoćnja informacija od strane OSA-e je podijeljena sa rukovodiocima policijskih agencija za ovim licem rezultirala je sačinjavanjem plana. U jutarnjim satima krenulo se u realizaciju tog plana više policijskih agencija. Krenulo se u pregled i pretres šireg lokaliteta na području Hadžića i Kiseljaka. U poslijepodnevnim satima pripadnici MUP-a KS su došli do relevantnog traga koji je na kraju doveo do izvršioca ovog krivičnog djela", kazao je Halilović.

On je naveo da se Gačić na poziv policije nije htio da se preda.

gacic

"Došlo je do upotrebe vatrenog oružja. U razmjeni vatre lakše je povrijeđen policijski službenik, radi se o okrznuću, van životne je opasnosti. U toku su uviđajne radnje. Koristim priliku da se zahvalim građanima na saradnji, razumijevanju i strpljenju. Policijske snage u FBiH mogu izvršiti bilo koji zadatak", naveo je on.

edin-gacic

"Mi smo od samog događaja bili zatrpani informacijama koje smo provjeravali. U toku sinoć smo imali jednu info od strane OSA-e. Naša rukovodstva su u zatvorenom krugu pripremili jedan plan i u jutarnjim satima se pristupilo realizaciji jednog plana gdje smo izvršili podjelu terena. Sticajem okolnosti, pripadnici MUP-a su bili na tom tragu. Nakon intenzivne potrage od jutarnjih sati, provjera, došli do izvršioca. Stezali smo obruč tako da smo osigurali čitav prostor, uži lokalitet, tako da nije bilo mogućnsoti da se izvuče iz te situacije", kazao je Halilović.

Ne propustite