I OVO JE BITNO: Koliko kilograma biste trebali imati ako želite zatrudnjeti?

Mame i bebe
I OVO JE BITNO: Koliko kilograma biste trebali imati ako želite zatrudnjeti?
.

Jeste li pretili, premršavi ili je vaša tjelesna težina idealna za začeće? Osim brojnih drugih priprema, postizanje optimalne tjelesne težine jedan je od najvažnijih koraka koji bi trebao napraviti svatko tko se nada trudnoći.  Obično parovi koji planiraju bebu u obzir uzimaju brojne faktore, od ovulacije pa sve do potencijalnog datuma kada bi se dijete moglo roditi, a nerijetko zaboravljaju na utjecaj tjelesne težine na plodnost. Kako god, već i ptice na granama znaju da postoji povezanost. No kako znati koja je idealna kilaža?

Ne postoji konkretan odgovor na ovo pitanje jer svaka žena ima drugačiji indeks tjelesne mase (BMI). Ipak, liječnici se najčešće slažu i preporučuju da bi BMI žena trebao biti između 19 i 25 kako bi imale najbolje šanse za začeće.Inače, neke žene mogu imati poteškoća prilikom začeća ako su pretile ili imaju manju težinu. Štoviše, istraživanja su pokazala kako te žene imaju veće šanse za neplodnost. Također, liječnici sugeriraju da su šanse za dijabetes i visoki krvni tlak veće kod žena s prekomjernom težinom.

356-maloljetnicka-trudnoca-566x377

S druge strane, žene koje imaju zdravu tjelesnu težinu prije trudnoće vjerojatno će imati bolju trudnoću,relativno lagan porod i roditi zdravije bebe. No idealno bi bilo postići zdravu težinu prije trudnoće, a liječnici ne preporučuju gubitak težine nakon što je žena začela, piše Parenting.Ako ne znate kako izračunati BMI, evo odgovora: indeks tjelesne mase izračunava se tako da se težina izražena u kilogramima podijeli s kvadratom visine izražene u metrima. Primjerice, za ženu tešku 65 kilograma i visoku 165 centimetara računamo: 65 ÷ 1,65 × 1,65 = 24.

Ne propustite