Naučnici potvrdili: Trudnoća nakon 35.godine PRODUŽAVA ŽIVOT!

Mame i bebe
Naučnici potvrdili: Trudnoća nakon 35.godine PRODUŽAVA ŽIVOT!
.

Nije nimalo loše planirati porodicu nakon 35. godine života, potvrdila je nauka. Rachael McAdams to je učinila s 39 godina, Jennifer Lopez s 38, a Meghan Markle postat će majka u 37. godini. Osnivanje porodice nakon 35. godine postao je trend naše generacije, ponajviše zato što se žene većinom odlučuju posvetiti karijeri.

Nažalost, mnoge od njih suočile su se s velikim pritiskom da porodicu moraju osnovati što prije, stoga ih nerijetko njihovi bližnji podsjećaju na to da im biološki sat otkucava. Također, trudnice u dobi od 35 godina liječnici često podsjećaju na rizike kojima su izložene zbog tako "kasnog" osnivanja porodice.

trudnoca

Međutim, prema istraživanju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Kaliforniji, naučnici su otkrili ​da vam planiranje kasnije trudnoće može produžiti život. Trudnoće u kasnijoj dobi povezane su s više komplikacija, no 28.000 žena koje su sudjelovale u istraživanju, pokazale su da je odgađanje osnivanja porodice povezano s dužim životom.

Kako prenosi Index.hr, žene koje su doživjele 90 godina (polovica njih), svoje su prvo dijete imale nešto kasnije od žena koje su živjele kraće. Štoviše, žene koje su imale dvoje do četvero djece imale su veću vjerojatnost da žive dulje od onih koje su imale samo jedno dijete.

"Naši rezultati ne ukazuju na to da bi žene trebale odgoditi rađanje, ali su temelj za sva buduća istraživanja kako bismo proučili koliko su reproduktivni događaji važni za starije žene i njihovu dugovječnost", poručili su sa Sveučilišta.

Ne propustite