OVO JE NAJVEĆA ZAMKA: Razlog zbog kog se NAJVIŠE GOJITE, radite potpuno nesvjesno, ali SVE SE DA RIJEŠITI uz ove savjete!

Praktična žena
OVO JE NAJVEĆA ZAMKA: Razlog zbog kog se NAJVIŠE GOJITE, radite potpuno nesvjesno, ali SVE SE DA RIJEŠITI uz ove savjete!
.

Činjenica je kako postoje brojni razlozi zbog kojih ljudi jedu, a glad je zapravo vrlo rijetka stavka koja nas podstiče na konzumaciju hrane. Nekada jedemo jer ne možemo zamisliti gledanje omiljene serije bez hrane, ponekad nam šetnja do frižidera služi kao odličan izgovor za odlaganje obaveza, a nekada kako bi se utešili ili možda nagradili. Zamke emocionalnog prejedanja nalaze se na svakom koraku, pa je važno prepoznati razlog zbog kojeg smo upravo posegnuli za grickalicama ili slatkišima.

Emocionalno prejedenje se najčešće povezuje s neprijatnim osećajima, ali takođe ono može biti podstaknuto i onim pozitivnim, npr. proslavom nekog lijepog događaja, kada sebi pružimo oduška i pojedemo više nego što bi trebalo.

Takođe, stresne situacije stvaraju iznenadnu želju za slatkom ili izrazito slanom hranom jer nam u tom trenu hranjenje odvraća pažnju sa stvarnog problema. Sigurno ste puno puta vidjeli u brojnim romantičnim komedijama kako glavna junakinja liječi svoje slomljeno srce sladoledom ili grickalicama.

debljina

Brojne negativne emocije pokušavamo privremeno da stavimo na stranu i osećaj praznine upotpunimo hranom. Takva naučena ponašanja često su glavni krivci prekomjerne tjelesne težine, zato kada se javi emocionalna potreba za hranom, pričekajte nekoliko minuta prije nego krenete ka frižideru.

Odlaganje jela pomaže u pronalaženju razloga zbog kojih se pojavljuje "lažna" glad, pa je najbolje u tom periodu napraviti kratku šetnju ili obaviti određenu obavezu koju želite da izbegnete hranom.

Također, navika redovnog vježbanja je poželjna zbog podsticanja hormona sreće, pa  tako možete pružiti zadovoljstvo umjesto emocionalnim prejedanjem.

shutterstock-311578100-1000x0

Ne propustite