VELIKO OTKRIĆE: Istraživači smatraju da je možda napokon pronađen davno izgubljeni avion

Aktuelno
VELIKO OTKRIĆE: Istraživači smatraju da je možda napokon pronađen davno izgubljeni avion
.

Pilotkinja koja je prva preletjela Atlantik, a onda misteriozno nestala: Pronađeni ostaci aviona bi mogli odgonetnuti šta se dogodilo Ameliji
Istraživači projekta "Blue Angel" lokaciju istražuju 13 godina i kažu da ostaci sa otoka definitivno mogu pripadati njenom "Lockheed Electra 10E"

Istraživači smatraju da je možda napokon pronađen davno izgubljeni avion Amelije Erhart (Amelie Earhart), čuvene pilotkinje, i to na otoku Buka, u Papua Novoj Gvineji.

amelia-earhart-circa-1928

Ako je to zaista istina, višedecenijska misterija bi konačno bila odgonetnuta. Godinama se razmatra šta se tačno dogodilo Erhart i gdje se srušio njen avion. 

Istraživači projekta "Blue Angel" lokaciju istražuju 13 godina i kažu da ostaci s otoka definitivno mogu pripadati njenom "Lockheed Electra 10E." 

Erhart je nestala dok je pokušavala avionom preletjezi oko svijeta. Ona i njen navigator Fred Nunan (Noonan) nestali su 2. jula 1937. godine tokom leta od Papue Nove Gvineje do otoka Haulandu. Njihova sudbina je jedna od zaista velikih misterija 20. stoljeća.

- Buka je direktno na ruti kojom su, vjerovatno, išli Amelija i Fred, i to područje nikada nije pretraženo poslije nestanka. Sve što smo do sada našli je u skladu s avionom kojim je letjela i s trasom - kaže Vilijam Snejvli (William Snavely).

100338565-gettyimages-1161352

Snejvli je trasirao Amelijinu rutu od Lae u Papua Novoj Gvineji, što je bila tačka s koje je krenula u svoju posljednju etapu leta. Istraživači vjeruju da je stajala loše s gorivom pa je 

- Amelijina "elektra" je imala specijalne modifikacije napravljene za ovo putovanje i neke su od tih modifikacija potvrđene kod ostatka aviona koji je pronađen - kaže pilot i inžinjer Džil Mejers (Jill Meyer). Međutim, ostatak aviona tokom vremena oštetili su voda i potresi.

- Nema još načina da budemo sigurni da je ovo definitivno njen avion, mjesto razotkrije možda još neke tajne o tome kako je dvojac skončao - kaže Sejvli.

"Blue Angel" planira još jednu ekspediciju na proljeće i tada će sa sobom ponijeti najnoviju tehnologiju.

Ne propustite