Kremasta keks torta
Izuzetno mekana sa neodoljivim ukusom keksa u filu.
Sastojci:
Za kore:
– 2 x 5 bjelanaca
– 2 x 10 kašika šećera
– 2 x 1 kašika limunovog soka
– 2 x 3 kašike prezle
Za fil 1:
– 10 žumanaca
– 10 kašika šećera
Za fil 2:
– 5 kašika gustina ili brašna
– 1l mlijeka
– 2 kesice vanil šećera
– 250gr maslaca
I još:
– 200gr mljevenog plazma keksa
– 1/2kg šlag krema
– oko 6 dl kisele vode
Priprema
Mutiti bjelanca, dodati šećer, mutiti dok se ne otopi, dodati limunov sok i lagano umiješati prezlu pa izliti u pleh sa pek papirom i peći na 120 stepeni 1h.
Ponoviti još jednom za drugu koru.
Za fil 1 – 10 žumanaca i 10 kašika šećera skuhati na pari.
Za fil 2 – Brašno ili još bolje gustin skuhati kao kašicu u mlijeku sa vanilom i kad se prohladi dodati umućen maslac.
Sastaviti filove i dodati mljeveni keks.
Šlag krem umutiti sa kiselom vodom.
Slagati tortu: kora – krem – šlag – kora – krem – šlag.
Izvor: coolinarika.com