Ukoliko često jedete PRŽENU HRANU, povećavate sami sebi rizik od SMRTI!

Aktuelno
Ukoliko često jedete PRŽENU HRANU, povećavate sami sebi rizik od SMRTI!
.

Većina građana svakako je svjesna da brza hrana, dakle, salame, sendviči, pržena hrana, nije zdrava za organizam, istraživanje provedeno na Harvardu pokazuje da je pržena hrana u velikoj mjeri povezana s većim rizikom za srčane probleme te u konačnici i sa zastojima srca, koje se smatra poremećajem kod koga srce gubi sposobnost djelotvornog pumpanja krvi, čime srce, nažalost, ne uspijeva zadovoljiti osnovne potrebe organizma.

Ako svakodnevno jedete jednu ili više porcija pržene hrane imate veći rizik od prerane smrti uzrokovane kardiovaskularnim problemima, rezultati su studije koja je objavljena u medicinskom časopisu BMJ.

Na štetne učinke prekomjernog konzumiranja prežene hrane već dugo se upozorava, a negativni učinci s povećani rizik od razvoja dijabetesa, srčanih bolesti i pretilosti.

4953783700-8ebe042eb5-z

Timovi istraživača s Univerziteta Iowa i Univerziteta Washington istraživali su kako konzumiranje pržene hrane utječe na žene u postmenopauzi. Ispitali su više od 100.000 žena u dobi od 50 do 79 godina. Nakon što su uzeli u obzir druge faktore načina života, istraživači su zaključili da je svakodnevno konzumiranje pržene hrane povezano s prijevremenom smrću koju uzrokuju srčani problemi.

29aba1d5e14d0f836014

Iako su u istraživanju učestvovale žene u menopauzi, istraživači ističu da se rezultati mogu primijeniti i na druge grupe ljudi, bez obzira na godine ili spol.

Onima koji preferiraju prženu piletinu i često je konzumiraju rizik od rane smrti povećan je za 13 posto, dok je za ljubitelje pržene ribe rizik od rane smrti nešto manji i iznosi oko 7 posto.

Ne propustite