Želite se tetovirati? Ovih nekoliko stvari trebate znati prije nego to uradite!

Zanimljivosti
Želite se tetovirati? Ovih nekoliko stvari trebate znati prije nego to uradite!
.

Vjerojatno vam je barem koji put u životu palo na pamet da biste se mogli tetovirati. Tetovaža ima raznih veličina i oblika. Mogu biti privremene ili trajne. Nađete li dobrog majstora, dobit ćete gotovo bilo koji motiv koji možete zamisliti. Možete je ponosno nositi na ruci gdje je cijeli svijet može vidjeti ili na nekom manje dostupnom mjestu, za svoj gušt i zabavu onih koji su vam bliski.

Za kakvu god se tetovažu odlučili, dobro je pripremiti se unaprijed prije no što se date pod iglu i tintu. Trebate znati što vas očekuje, promisliti što vaša tetovaža može predstavljati i poručivati.

6946c8878cc391eaa5761a98f4cfa58e

1. Šta tetovirate? 

Prvo i najvažnije je odlučiti što tetovirati. Pobrinite se da odaberete izgled tetovaže koji će vam u životu nešto predstavljati i imati posebno značenje za vas. Neovisno radi li se o tekstu ili slici, bitno je donijeti sigurnu odluku. Ako planirate tetovirati vidljivo mjesto, više puta u životu pitat će vas što ta tetovaža znači. Pobrinite se da imate bolje objašnjenje od: "Dobro izgleda“. Najčešća pogreška kod odabira motiva je veličina. Premalen motiv s puno detalja ili manja slova s godinama se mogu zamutiti i na vašoj koži izgledati poput fleke.  

Važno je odabrati i odgovarajuće mjesto. Razmislite bi li vam lako uočljiva tetovaža mogla predstavljati problem na poslu. Budite svjesni da ćete je vrlo vjerojatno imati do kraja života, stoga nikako nemojte donositi ishitrene odluke koje bi vam se mogle činiti lošima u starijoj životnoj dobi. Tetoviranje sa sobom donosi i određenu vrstu boli koja nije nepodnošljiva. Ipak, neka mjesta na tijelu bole više – unutrašnjost ruke, prsa ili stopala. Preispitajte sami sebe i svoj prag tolerancije na bol prije nego što odaberete mjesto koje želite tetovirati.

Prije nego što se uputite tattoo majstoru, još jednom razmislite zašto ste se odlučili tetovirati. To što sve više ljudi tetovira ili se nedavno tetovirao vaš najbolji prijatelj nije dovoljno dobar razlog da i vi to učinite. 

tatouage-omoplate-epaule-femme-papier-avion-pointille-s-minimaliste-tattoo

2.Tattoo salon

Sada kada imate ideju, mjesto i razlog tetoviranja vrijeme je za potragu tattoo majstora. Nije svejedno tko će vas tetovirati, stoga se prije dobro raspitajte. Za savjet možete pitati prijatelje koji su upoznati s time ili pretražiti ponude na internetu. Najvažnije je da pronađete iskusnog majstora koji radi u higijenski kontroliranim uvjetima. Da biste dobro odabrali majstora, najprije pregledajte njegove radove u salonu ili na webu, a tek tada dogovorite termin.

3. Priprema

Barem 24 sata prije tetoviranja ne smijete konzumirati alkohol i većinu lijekova. Poželjno je doći dobro naspavanim i sitim jer uvijek postoji mogućnost od onesvješćivanja. Nije dobro previše se najesti neposredno prije početka tetoviranja. Obucite nešto u čemu ćete se osjećati ugodno, posebno ako će proces zahtijevati više vremena. 

4. Za vrijeme tetoviranja

Cijeli postupak kreće pripremom tattoo majstora. On će svoje ruke zaštiti rukavicama, a potom otvoriti iglu i tintu. Pazite da igla bude nova i da je otvara pred vama. Potom će vam očistiti dio kože koji planirate tetovirati, a na njega staviti vazelin. Nemojte se uspaničiti kada čujete zvuk mašine za tetoviranje; zvuči gore nego što zapravo jest. Tetoviranje uzrokuje pomalo neugodnu bol sličnu čupanju dlaka, štipanju i grebanju. Intenzitet podražaja ovisi  o mjestu na kojem se tetovirate, ali i o dužini trajanja. Nakon petnaestak minuta započinje prilagodba, a osjećaj je manje neugodan. Dakle, samo se opustite. Tattoo majstor vam je cijelo vrijeme na raspolaganju i slobodno ga pitajte što god vas zanima. 

5. Kada je gotovo

Nakon što preživite svoje prvo tetoviranje važno je dobro zapamtiti sve upute koje ćete dobiti. Najmanje što želite je infekcija tetoviranog područja. Svaka tetovaža je otvorena rana pa povez nemojte skidati barem dva sata. Zaštitna folija sprječava ulazak bakterija i prašine. Tetovažu morate redovno ispirati vodom i lagano je osušiti, a potom mazati mašću kako se koža ne bi osušila i upalila. To će pomoći i pri samom zacjeljivanju. Uz pravilan tretman, tetovaža u prosjeku zacjeljuje u roku od  tjedan dana. U tom periodu smanjite fizičke aktivnosti koje dovode do pojačanog znojenja. 

Nakon što rana zacijeli, narednih dva do tri mjeseca izbjegavajte izravno izlaganje tog dijela kože suncu. U ljetnim mjesecima tetovažu je poželjno neko vrijeme mazati višim zaštitnim faktorom. 

Ne propustite