Može proći bezbolno: Evo kako da kažete starijem djetetu da će dobiti brata ili sestru

Mame i bebe
Može proći bezbolno: Evo kako da kažete starijem djetetu da će dobiti brata ili sestru
.

Reakcija prvorodenog djeteta na dolazak nove bebe može biti sasvim drugačija od općeg raspoloženja koje vlada u porodici. Dok će svi veselo i s nestrpljenjem očekivati dolazak na svijet nove bebe, prvjenac može biti zbunjen novonastalom situacijom.  

Pitanja "šta će sada biti", "kako će se mama i tata odnositi prema meni", mogu zbuniti njegovu malu glavicu. Zato nije loše poslušati savjete stručnjaka o ponašanju u takvoj situaciji.

Izabrati pravo vrijeme

Ako je rečenica: "Mama nosi bebu u stomaku", izgovorena prerano, može se dijete zbuniti. Najbolje reći da je mama trudna tek onda kada se pojave i prvi znaci trudnoće. Prema mišljenju mnogih stručnjaka idealno vrijeme je peti, odnosno šesti mjesec trudnoće.

Ali, ukoliko mama na početku trudnoće ima mučnine i povraća, onda je mnogo bolje reći djetetu već tada da je nova beba na putu. Njemu će biti lakše ako čuje da ste trudni, nego da nešto s vama nije u redu.

873x400

Kako i šta reći

Najbolji način da kažete djetetu je da će on uskoro postati veliki brat ili sestra. Čak i ako znate koji je spol dijete koje nosite, bilo bi bolje da mališanu ne kažete ništa definitivno. Greške određivanja spola putem ultrazvučnog pregleda su česte. Najbolje je da mu kažete: "Mi mislimo da je dječak" ili "Možda će biti djevojčica".

9449-jgjj4znijovjddtz

Spriječite ljubomoru

Morate stalno i iznova potvrđivati da će ga mama i tata uvijek isto voljeti, da se ljubav neće izmijeniti kada na svijet dođe mala beba. Djeca vole biti sigurna da neće izgubiti svoje mjesto u srcima roditelja.

"Ti ćeš uvijek biti moja beba" i dalje je najefikasnija rečenica koja će vaše starije dijete uvijek nanovo učiniti zadovoljnim i sretnim.

Ne propustite