Kada će se ovo desiti u Bosni i Hercegovini? Grad Bari u Italiji nagrađivat će građane koji dolaze na posao biciklom

Zanimljivosti
Kada će se ovo desiti u Bosni i Hercegovini? Grad Bari  u Italiji nagrađivat će građane koji dolaze na posao biciklom
.

Bari je prvi veliki talijanski grad koji će nagraditi ljude koji se voze biciklom na posao. Shema nadoknade će se temeljiti na prijeđenim kilometrima, pri čemu sudionici primaju 20 centi po kilometru za putovanje između posla i doma i 4 centa po kilometru za ostala gradska putovanja. Svakog mjeseca biciklisti će moći primiti najviše 25 eura. Posljednjih nekoliko godina druge europske zemlje, uključujući Belgiju, Luksemburg i Italiju, uvele su porezne olakšice za bicikliste.

Talijanski grad Bari, središte talijanske provincije Apulija, je prvi veliki talijanski grad koji će nagraditi ljude koji se voze biciklom na posao. U prvim danima 2019. godine grad je najavio novi projekt za nagrađivanje ljudi koji putuju biciklom kako bi povećao ukupni udio  biciklističkih putovanja u gradu. Projekt je podržan sredstvima u iznosu od 545.000 eura od talijanskog Ministarstva za okoliš i započet će s pilot-fazom u trajanju od četiri mjeseca.

Shema nadoknade će se temeljiti na prijeđenim kilometrima, pri čemu sudionici primaju 20 centi po kilometru za putovanje između posla i doma i 4 centa po kilometru za ostala gradska putovanja. Svakog mjeseca biciklisti će moći primiti najviše do 25 € za dnevne vožnje biciklom. Sudionici će dobiti GPS uređaj za praćenje kako bi pratili svoje dnevne rute i prijeđene kilometre. Na kraju svakog mjeseca, dodatnih 50 € bit će dodijeljeno desetorici sudionika koji su vozili najviše kilometara.

Program nagrađivanja bit će popraćen poticajima za kupnju novog bicikla. Projekt će omogućiti biciklistima povrat od 150 eura za običan bicikl i 250 eura za električni bicikl. Projekt ima za cilj financiranje nabave 3 000 bicikala, dok će do 1 000 biciklista moći iskoristiti ovaj program.

Posljednjih nekoliko godina druge europske zemlje, uključujući Belgiju, Luksemburg i Italiju, uvele su porezne olakšice za putnike koji voze bicikle. Međutim, nagrađivanje biciklista često nije dovoljno da se putovanje automobilom pretvori u vožnju biciklom.

Ne propustite