SVI PRIČAJU O PUTINOVOJ REAKCIJI: Vučić mu dao PSIĆA "PAŠU", a RUSKI PREDSJEDNIK JE URADIO NEOČEKIVANO! (FOTO)

Kiosk
SVI PRIČAJU O PUTINOVOJ REAKCIJI: Vučić mu dao  PSIĆA "PAŠU", a RUSKI PREDSJEDNIK JE URADIO NEOČEKIVANO! (FOTO)
.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je Vladimiru Putinu štene Šarplaninca, staro tri mjeseca, a kome je dao ime "Paša".

Čim je ugledao Pašu, Putin je kleknuo i počeo da ga mazi, a Paša ga je mirno prihvatio.

1

Poznato je kako Putin voli pse, te da mu je već nekoliko državnika poklanjalo psiće.

2

Paša je dobio i pasoš sa kojim će otputovati u Moskvu.

pas1

Riječ je, naime, o rasi koju krase mnoge odlike, a posebno ta, kako navode kinolozi, da je odbrambeni pas, odličan čuvar svog stada, koji ne zna za strah i ne dozvoljava da mu se bilo šta desi.

1

- Šarplaninac se ne plaši ni medvjeda - ističe kinološki sudija i dugogodišnji odgajivač Sava Ignjatović.

Medvjed je, inače, simbol Rusije i metafora koja se često koristi za tu zemlju.

pas2

Da li se u malom Paši, kako se ovaj šarplaninac zove, zbog toga može vidjeti i nekakva skrivena poruka predsjednika Srbije teško je reći, a sva tumačenja mogu biti nategnuta, piše Blic. 

Pas, inače, ima ozbiljan pedigre sedam generacija unazad, i ovo je prvi put, kako navodi taj list, da predsjednik Srbije poklanja ovakav poklon.

Također "Paša" je i počasna titula dodjeljivana visokim vojnim i civilnim dostojanstvenicima u političkom sastavu Otomanskog carstva, koja se stavljala iza vlastita imena (Mehmed-paša, Omer-paša).

Riječ paša je nastala od turske složenice: başa = poglavar.

Podsjetimo, ruski predsjednik Vladimir Putin posjetit će danas Srbiju. Pojedine ulice su  blokirane, dok su mjere sigurnosti na najvećem mogućem nivou.

Putina danas u Beogradu, između ostalog, očekuje svečani doček ispred Palate Srbija, sastanak sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kao i sa članovima Vlade, ali posjeta Hramu Svetog Save, gdje se očekuje okupljanje velikog broja građana.

Ne propustite