Roditelji, obratite pažnju: I vi ste krivi ukoliko vaše dijete odbija odlazak u vrtić!

Mame i bebe
Roditelji, obratite pažnju: I vi ste krivi ukoliko vaše dijete odbija odlazak u vrtić!
.

Odlazak u vrtić uglavnom  predstavlja prvo odvajanje djeteta od roditelja na duže vrijeme te može biti vrlo stresno kako za djecu, tako i za roditelje. Djeca su tada po prvi puta u susretu sa mnoštvom nepoznatih osoba, a nemaju nekoga ko će ispuniti svaku njihovu želju, kao što to inače rade roditelji. 

Upravo zbog toga veliki broj mališana plače ili na neki drugi način protestira iskazujući tugu zbog razdvajanja, a teško im je da shvate da će se roditelji vratiti nakon par sati.  Roditelji trebaju znati da je ta reakcija potpuno normalna. Takvo ponašanje zapravo pokazuje da dijete i roditelj imaju dobru i kvalitetnu vezu. Također, i način adaptacije ovisi o nekoliko faktora.

rumynskij-yazyk

ADAPTACIJA JE BITNA

Način adaptacije djeteta ovisi od nekoliko faktora i vrsta. 

Laka adaptacija

To je normalna reakcija na promjenu okoline kod djece koja imaju optimalne odgojne uslove i koja su uspostavila sigurnu i stabilnu emocionalnu vezu s roditeljima. Kod takve djece sve reakcije i promjene u ponašanju normaliziraju se tokom deset do 15 dana boravka u vrtiću ili jaslicama.

Adaptacija srednje težine

Promjene u ponašanju su produžene i stabiliziraju se do 30 dana boravka u vrtiću.

Teška adaptacija

Ovo je dugotrajniji i naporniji poremećaj ponašanja koji može trajati dva do šest mjeseci. Često je kod takve djece prisutno više nepovoljnih faktora koji produžuju razdoblje adaptacije: obolijevanje, nepovoljni porodični uvjeti uz neprimjerene odgojne utjecaje.

Kako djeca reagiraju

Neka su djeca sklona reakcijama na fiziološkom planu: odbijanje hrane, odbijanje spavanja, probavne smetnje, često obolijevanje, a druga reakcijama u ponašanju (plač, agresivnost, povučenost).

Jedna od mogućih reakcija je regresivnost, što znači da će se kod djeteta pojaviti oblici ponašanja koji su karakteristični za raniju, već savladanu fazu razvoja (dijete ponovo počne mokriti u krevet, sisati prst, tražiti dudu).

Sve se da riješiti!

Sva ta ponašanja normalna su u fazi adaptacije. Ona slabe i nestaju brzinom kojom se dijete prilagođava okolini i uspostavlja odnose sa odgojiteljem. Potrebno je upozoriti da adaptacija nije gotova kada dijete prestane plakati, već kada dijete počne spontano izražavati svoje osjećaje, misli i sposobnosti. Zbog toga posebnu pažnju treba obratiti i na povučenu djecu koja ne pokazuju vlastitu inicijativu, a taj proces može potrajati i godinu.

873x400-1

 

Od čega zavisi način prilagođavanja:

- Individualne osobine;

- Stepen djetetovog razvoja;

- Dob djeteta;

- Zdravstveno stanje;

- Porodična atmosfera;

Koja se djeca teže prilagođavaju

- Emocionalno labilna djeca;

- Nesamostalna i egocentrična djeca;

- Ona koja od ranije imaju negativnih iskustava u odvajanju od roditelja.

Ne propustite