Šta trebaju znati mladi roditelji o bebama? OBAVEZNO pročitajte!

Mame i bebe
Šta trebaju znati mladi roditelji o bebama? OBAVEZNO pročitajte!
.

Dobitit titulu roditelja nije mala stvar. To je nešto što vas zauvijek mijenja jer jedno malo biće postaje centar vašeg svijeta i vrijeme je za promjenu nekih odavno ustaljenih navika. Bebe ne treba prilagođavati vama, nego se vi na neki način morate prilagoditi bebi jer krajnje je vrijeme da shvatite kako je vaša beba, to ljupko i bespomoćno biće, osoba, individua za sebe, pa je tako i tretirajte. Evo nekoliko stvari kojima se trebate posvetiti:

- Pričajte joj što više - normalnom jačinom glasa. Ne šapćite u bebinom prisustvu, ali nemojte ni vikati. Ona se mora naviknuti na normalne kućne zvuke.

- Kada je budna, ne prilazite joj naglo - brzim pokretima, jer će se trgnuti i uplašiti.

- Ne zatvarajte vrata bebine sobe kada je sama u njoj. Ako nije mnogo hladno, i ako se ne stvara propuh, držite stalno otvoren prozor bebine sobe - potreban joj je kisik.

- Odmah se pomirite s činjenicom da beba spava onoliko koliko joj je potrebno, a ne koliko vi mislite da treba. Vremenom, spavat će sve manje i nemojte brinuti ako se vama čini da malo spava.

I mama ide spavati

A sada, nešto i o vama: ako vam neko može pričuvati bebu, iskoristite to vrijeme da izađete iz kuće, jer će vam promjena sredine prijati.

A ukoliko patite od manjka sna - najbolje je da spavate nakon kupanja i podoja bebe, zajedno sa njom, već od 20 sati.

 

Ne propustite